BiH
0

Zastupnici u Skupštini KS usvojili izmjene Zakona o koncesijama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas izmjene Zakona o koncesijama kojim je regulirano da će prihod od koncesija biti raspodijeljen između općina na kojima se ta koncesija nalazi i Kantona u iznosu 60 naprema 40 posto.

Naime, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući o zahtjevu za zaštitu prava na lokalnu samoupravu načelnika općina Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Vogošća, u vezi sa Zakonom koji je donijela Skupština KS-a donio je presudu da je u nekim članovima zakona povrijeđeno pravo ovih općina na lokalnu samoupravu.

Ustavni sud Federacije BiH je istakao razloge zbog kojih ne prihvata obrazloženje raspodjele sredstava i u presudi ističe da analizirajući pitanje naknade za koncesije prihod kantonalnog budžeta i budžeta jedinica lokalne samouprave, koji se raspoređuje u iznosu od 60 posto u budžet Kantona Sarajevo, a iznos od 40 posto u budžet općine na čijoj teritoriji se nalazi predmet koncesije.

Ustavni sud Federacije je utvrdio da nisu prezentirani objektivni pokazatelji koji bi iskazani omjer podjele sredstava između općina i Kantona Sarajevo učinili razumnim, odnosno koji bi pokazali da nije u pitanju proizvoljno propisani omjer.

Kako je ministar privrede KS-a Emir Hrenovica kazao općine su tražile raspodjelu 70 posto općini, a 30 Kantonu, a rukovodeći se Prijedlogom zakona o koncesijama FBiH KS je predložio raspodjelu u iznosu od 40 posto u budžet Kantona, a iznos od 60 posto u budžet općine na čijoj teritoriji se nalazi predmet koncesije.

Zastupnici su ipak podsjetili da će Kanton trebati mijenjati zakon nanovo kada ga Federacija usvoji, ali Hrenovica kaže da se ne zna kada će taj zakon u Federaciji biti usvojen te je stoga potrebno da Kanton ima svoj zakon.

Usvojene su i izmjene Zakona o novčanim podsticajima za poljoprivredu na području KS-a.