Sredstva ZZO
23

Zastupnici u Skupštini KS traže da se osam miliona KM preusmjeri na borbu protiv koronavirusa

Er. M.
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara zatražio je od direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakiba Katane da preumsjeri osam miliona KM za borbu protiv koronavirusa.

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Kako je navedeno u materijalima, troškovi lijekova planirani su u iznosu od 90.952.000 KM, što je za 9 posto više u odnosu na plan za 2019. godinu, odnosno veći su za 7.198.000 KM. Planirano povećanje troškova lijekova je posljedica rasta potrošnje novih lijekova stavljenih na posljednju izmjenu kantonalne liste lijekova, rasta potrošnje lijekova s povećanim učešćem, povećanja naknade za usluge izdavanja lijekova na recept, rizika uvođenja novih lijekova, te ostalih utjecaja na potrošnju lijekova.

Zastupnik Aljoša Čampara je pitao da li ima mogućnosti da se preusmjeri osam miliona KM za nove lijekove u pravcu nabavke testova, respiratora i drugih stvari potrebnih za borbu protiv koronavirusa.

Čamparin prijedlog podržao je zastupnik Damir Marjanović ističući da, ukoliko se ne mogu nabaviti respiratori, mogu se nabaviti reagensi.

Zastupnik Mahir Dević kazao je kako smatra da je jedno od rješenja i da se osam miliona KM prebaci na tekuću rezervu ZZO KS ukoliko je to moguće, a da se taj novac poslije namjenski troši za nabavku testova i drugih stvari potrebnih za borbu protiv koronavirusa.

Zastupnik Igor Stojanović rekao je kako Devićev prijedlog ne dolazi u obzir, jer je prioritet nabavka respiratora i da se ne smije ostaviti prostor da se ne zna u šta će biti potrošeno osam miliona KM.

Direktor ZZO KS Sakib Katana je kazao da je ZZO KS poduzeo sve da se trošak liste lijekova stavi pod kontrolu i da se najviše radom na uspostavi informacionog sistema lista lijekova stavila pod kontrolu.

Kako kaže, iskazano je povećanje za lijekove na recept i razlozi su rast potrošnje novih lijekova. Istakao je da je Upravni odbor ZZO KS donio odluku da se naknada za izdavane lijekova sa 1,65 KM poveća na 1,90 KM s PDV-om i to od 1. januara 2020. godine.

"Finansijski plan je pravljen u idealnim uvjetima, međutim posljednji mjesec okolnosti su se promijenile i najvjerovatnije ćemo suspendovati neke od troškova", rekao je Katana.

Čampara je replicirao kako nije dobio odgovor vezan za 8 miliona KM, nakon čega je Katana odgovorio da se neke stvari mogu smanjiti i prebaciti na tekuću rezervu, ali i da se lijekovi i dalje izdaju, bez obzira na koronavirus.

"Ne znam kako da stavimo ovaj trošak pod kontrolu", rekao je Katana.

Čampara je kazao kako misli da će se svakako morati pravit rebalans budžeta radi pomoći privredi.

"Morat ćemo se odreći nekih troškova. Moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije. Sredstva od 8 miliona KM moramo usmjeriti na boru protiv koronavirusa. Ne samo u KS nego i u drugim kantonima kojim moramo pomoći, poput ZDK i BPK. Mislim da možemo razmišljati o usmjeravanju ovih osam miliona na borbu protiv koronavirusa. Dajte da odmah reagujemo, jer to je najvažnje. Nemojte da se ponašamo kao da je sve uredu, jer stanje je alarmantno. Trebamo odgovorno postupiti", rekao je Čampara.

Dević je kazao kako je njegova ideja o tekućoj rezervi bila da sredstva idu za borbu protiv koronavirusa i da on uopće nije mislio da se sredstva troše netransparentno. Podržao je diskusiju Aljoše Čampare.

"Dajte da otključamo neka sredstva. Ako ne može osam miliona, može sedam ili četiri", rekao je Dević.

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik kazao je da amandmane može podnijet samo predlagač, a to je Vlada KS.