Važne tačke
0

Zastupnici u Parlamentu BiH danas o HDZ-ovom Prijedlogu Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državni parlamentarci na današnoj 54. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Za danas je zakazan nastavak 53. i 54. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Prema ranije utvrđenom dnevnom redu, državni parlamentarci će se u nastavku 53. sjednice izjasniti o Deklaraciji o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač zastupnik Mladen Bosić.

Kao tačka dnevnog reda naći će se i Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka drugim državama te njihova svrha po interese Bosne i Hercegovine i njenih građana, a čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.

Nakon završetka 53. sjednice, državni parlamentarci održat će i 54. redovnu sjednicu na kojoj je tačka dnevnog reda Zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čiji je predlagač Klub delagata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Ovaj prijedlog ranije je usvojen na Domu naroda PSBiH uz žestoko protivljenje delegata iz reda bošnjačkog naroda. S obzirom na to da su SDA, SDP, DF i Nezavisni blok najavili kako neće podržati ovakav način izmjena izbornog zakonodavstva, izvjesno je kako će HDZ-ov prijedlog danas završiti parlamentarnu proceduru odbijanjem.