Sigurnosna situacija
15

Zastupnici u KS pitali komesara zbog čega nije djelovao preventivno ako je ranije uočio propuste

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo pitali su na današnjoj sjednici policijskog komesara Mevludina Halilovića zbog čega nije djelovao preventivno ukoliko je već uočio probleme u funkcionisanju sistema.

Zastupnici iz reda SBB-a tražili su od Halilovića da im kaže da li postoji bilo kakav plan ili dokument vezan za saradnju policijskih komesara. Zastupnik Zvonko Marić pitao je komesara ima li potrebe da istraži vlastite redove ako već kradljivci automobila odmah zovu građane s ponudom da od njih otkupe svoje automobile.

Pitanje je postavila i zastupnica Selma Filipović koja je komesara pitala zbog čega nije izašao pred Skupštinu KS kada je već ranije uočio propuste.

"Potrebno je djelovati na vrijeme, a ne kada neko strada. Osjećate li se vi komesaru sigurno u Sarajevu", kazala je Filipović.

Halilović je rekao da se on osjeća sigurnim u KS, ali da poziv kojeg se prihvatio nosi rizik od najtežih posljedica. Kako kaže, u ranijem periodu poduzimane su intenzivne mjere kada je riječ o krađi automobila u KS.

"Upozoravali smo, ali nemojte očekivati da policija KS može riješiti administrativna rješenja koja su uspostavljena u Dejtonu. Od 2016. do danas stanje u KS je drastično popravljeno", kazao je Halilović.

On je zastupnicima rekao da je za saradnju, ali da MUP KS može samo poduzimati i preventivne i represivne mjere te da su sve akcije koje su ranije vođene zapravo vođene na osnovu informacija Uprave policije MUP-a KS.

"Od 2016. godine imamo situaciju da se puca na policajce. Prepoznali smo problem i tražili smo od Vlade KS da se pozabavi time. Nije primjereno da policajac koji radi u zajednici nosi pancirni šljem i zaštitne prsluke. Osigurat ćemo policiji da ima interventne patrole", rekao je Halilović.