BiH
5

Zastupnici Skupštine ZHK na sjednicama u 2016. proveli samo 12 sati

FENA
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) navodi kako su i u 2016. godini nastavljeni krajnje skromni rezultati i izvršne i zakonodavne vlasti u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZKL), uprkos tome što je vlast politički stabilna i u apsolutnoj dominaciji jedne stranke.

Iz CCI-ja ističu kako je Vlada ZHK zadržala poziciju vlade s uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih kantonalnih vlada, a da je Skupština ZHK na sjednicama u prošloj godini provela tek 12 sati, računajući i pauze.

"U prosjeku, zastupnici su, dakle, na sjednicama, proveli tek sat mjesečno", navode iz CCI-ja te dodaju kako je zabilježen i nizak stupanja pojedinačnih aktivnosti zastupnika koji se, uprkos toj činjenici, ne odriču svojih privilegija.

Transparentnost rada Skupštine ZHK također je na ivici prihvatljivosti, navode iz CCI-ja.

U izvještaju o monitoringu rada Vlade i Skupštine ZHK za 2016. godinu navodi se kako je Vlada ZHK u protekloj godini razmotrila svega 258 mjera, dok se obim razmotrenih mjera drugih kantonalnih vlada kreće od 507 do čak 1791.

Vlada ZHK je u 2016. godini održala svega 31 sjednicu, što je manje od ijedne druge kantonalne vlade, navode iz CCI-ja, te dodaju kako kantonalna Vlada kontinuirano krši svoj poslovnik o radu kao i Zakon o budžetima FBiH.

"Sedmu godinu zaredom budžet Zapadnohercegovačkog kantrona usvaja se po hitnom postupku i bez organiziranja javne rasprave. Zadnji put Vlada ZHK budžet je utvrdila u nacrtu i on je usvojen u redovnoj proceduri 2010. godine", navodi se u izvještaju.

Iz CCI-ja pozvali su Vladu i Skupštinu ZHK da ozbiljno intenziviraju svoj rad u drugoj polovini svog mandata i povećaju produktivnost, fokusirajući se pritom na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, ne bi li bar u izvjesnoj mjeri opravdali ukazano im povjerenje građana, kao i sredstva koja primaju iz budžeta za svoj rad.