{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici Skupštine KS nisu podržali izvještaj o radu Pravobranilaštva KS

F
29.5.2013. u 18:40
2
7
Zastupnici Skupštine KS nisu podržali izvještaj o radu Pravobranilaštva KS
2
Zastupnici Skupštine KS nisu podržali izvještaj o radu Pravobranilaštva KS
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici nakon duge rasprave nisu podržali Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo iznoseći brojne primjedbe na rad ovog kantonalnog tijela posebno u pogledu brojnih tužbi protiv Kantona i velikog iznosa tih tužbi.
Pravobraniteljica Pravobranilaštva Kantona Sarajevo Vasvija Tefterdarija kazala je da ukupna potraživanja uposlenika kantonalnih institucija prema Kantonu Sarajevo u 2012. godini iznose 29.631.203 KM bez kamata i sudskih troškova.

U izvještaju o radu Pravobranilaštva KS za 2012. godinu navedeno je da je, s obzirom da se broj tužbi konstantno povećava, potrebno je hitno pristupiti izmjenama kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti.

Za izmjene kolektivnog ugovora Vlada KS je dala saglasnost Vladi FBiH budući da primjena ugovora proizvodi štetne posljedice po budžete svih kantona, a njegova se primjena provodi prinudnim putem, putem izvršavanja sudskih presuda. Tako se svakodnevno s računa KS-a, koji se vode kod poslovnih banaka, skidaju sredstva po sudskim izvršnim rješenjima.

Tefterdarija je navela i nekoliko primjera sudskih procesa među kojima je i parnica pred Općinskim sudom u Sarajevu u pravnoj stvari tužitelja privrednog društva "Europlakat" protiv Kantona Sarajevo - Ministarstva saobraćaja.

Sudski vještak je kazao da je Kanton Sarajevo ovom društvu pričinio štetu koja se odnosi na naknadu štete za zakup, kamate, troškove postupka, izgradnju i održavanje nadstrešnica te izmaklu dobit za period od 2003. do 2009. godine u iznosu od 28.240.811 KM.

Ovaj nalaz sudskog vještaka Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo u cijelosti je osporilo, a iskazana je i volja za rješavanje spora nagodbom.

Također naveden je i primjer parničnog postupka pred Općinskim sudom u Sarajevu u pravnoj stvari tužitelja Centrotrans d.d. transport robe Sarajevo protiv Kanton Sarajevo radi ispunjenja Ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta u Sarajevu s vrijednošću spora od 50 miliona KM.

Naime, Kanton Sarajevo je 22. oktobra 2010. zaključio Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta u Sarajevu s "Centrotans - transport robe" kojim se Kanton obavezao da će odmah uvesti koncesionara u posjed nekretnina, da će mu pomoći da osigura sve potrebne saglasnosti, a koncesionar se obavezao da će otpočeti s radovima u roku od jedne godine.

Međutim, po navodima tužbe, Kanton Sarajevo, kao koncesionar, nije izvršio svoje obaveze iz Ugovora, te se traži naknada pričinjene materijalne štete u vidu izgubljene dobiti u iznosu od dva miliona KM za svaku godinu zakašnjenja stavljanja u eksploataciju podzemne garaže.

Zastupnici su problematizirali ove sporove ističući posebno činjenicu da je vrijednost ovih sporova milionska.

Međutim, činjenica da izvještaj Skupština nije usvojila to neće proizvesti nikakve pravne posljedice.

Zastupnici su na današnjem nastavku sjednice u javnu raspravu uputili i Prijedlog odluke o Nacrtu akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2013. do 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: