Hitno ili ne
4

Zastupnici Skupštine KS još nisu utvrdili datum sjednice o smjeni Vlade KS

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na sjednici u ponedjeljak razmatra odluku o zakazivanju sjednice na kojoj će donijeti odluku o smjeni Vlade KS.

Naime, grupa zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, njih 12, podnijela je prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS, a u prijedlogu se obrazlaže da je premijer KS Elmedin Konaković predložen od strane Kluba zastupnika SDA u SKS-u za funkciju premijera KS kako bi provodio politiku stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u SKS-u.

Imenovanjem za premijera KS Konakoviću se ukazalo veliko povjerenje, ali kako je u zahtjevu istaknuto, on je svojim djelovanjem izgubio to povjerenje. Na taj način učinio je upitnim dostojnost vršenja funkcije Premijera KS, ali i djelovanje kompletne Vlade KS kao kolektivnog organa na čijem je čelu.

"Pred Vladom KS predstoje aktivnosti na nastavku reformi realnog i javnog sektora, odnosno implementacija aktivnosti preuzetih reformskom agendom na koju su se obavezale sve vlade u BiH. Stoga je potrebno imenovati premijera koji ima puno povjerenje parlamentarne većine, kako bi predvodio Vladu koja može odgovoriti svim izazovima i preprekama koje sa sobom nosi ta funkcija", kaže se u prijedlogu.

Oni smatraju opravdanim podnošenje prijedloga Skupštiini KS, te traže da se hitno pokrene procedura za glasanje o nepovjerenju Vlade KS kako je propisano Poslovnikom SKS-a.

Međutim, mišljenja zastupnika SKS su podijeljena.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović smatra da ne postoji u Poslovniku SKS procedura za smjenu premijera, nego cijele Vlade KS, te da se prije zakazane sjednice mora dostaviti materijal, a to je, kako je samostalni zastupnik Mirsad Pinđo kazao rok od 12 dana. Tako da oni koji su podnijeli prijedlog o smjeni Vlade KS zastupnicima SKS dostave materijal u kome obrazlažu prijedlog o smjeni Vlade KS.

Hitna sjednica ne ispunjava uvjete hitnosti, dok redovna sjednica bi, po mišljenju Sabine Ćudić iz Naše stranke, bila prihvatljivija. Podržat će redovnu sjednicu SKS-a, ali neće hitnu.

U toku je pauza nakon koje bi zastupnici trebali da odluče o tome hoće li sjednica na kojoj će razmatrati prijedlog o smjeni Vlade KS biti po hitnoj ili redovnoj proceduri.