Izvještaj nije usvojen
3

Zastupnici Skupštine KS imali brojna pitanja za KCUS, Konaković najavio smjenu dva člana UO

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnici Skupštine KS danas su imali veliki broj pitanja za predstavnike KCUS-a tokom razmatranja Izvještaja o radu za 2018. godinu. Najviše zastupnika pitalo je kako je došlo do ostvarivanja dobiti od blizu 10 miliona KM i zbog čega se taj novac ne ulaže u poboljšanje pružanja zdravstvenih usluga.

Zastupnik Zvonko Marić pitao je da li je opredjeljenje menadžmenta KCUS-a ostvarivanje dobiti, a ne njihova osnovna funkcija zbog koje postoje. Također, kazao je kako je bespredmetno raspravljati o Izvještaju KCUS-a istaknuvši kako njihova odluka i glasanje (zastupnika Skupštine KS, op.a.) nema nikakvog utjecaja, iako upravo Kanton Sarajevo izdvaja više od 80 posto sredstava kojima se KCUS finansira.

Zastupnik Samir Suljević imao je niz pitanja. Tražio je broj uposlenika koji su napustili KCUS u prošloj godini s osvrtom na medicinske tehničare i ljekare specijaliste, podatak gdje je utrošeno 5,2 miliona KM koje je Zavod zdravstvenog osogiranja KS prebacio KCUS-u, zbog čega su troškovi za ishranu pacijenata smanjeni za skoro 400.000 KM itd.

Zanimalo ih je da li je odbijeno 80 od ukupno 83 prijavljene doktorske teze te zbog čega se u prošloj godini na usavršavanje utrošilo samo oko 4.000 KM kada je za to planirano 50.000 KM. Također, pitali su zbog čega se odbijaju oluke Ureda za žalbe.

Damir Nikšić pitao je kada će vratiti na posao one ljekare koji su dokazali mobing i imaju presude Općinskog suda u Sarajevu i zbog čega ignorišu te presude. Također, pitao je da li su upućeni da određeni uposlenici KCUS-a, koji su i vlasnici privatnih firmi, vrše krivično djelo trgovine utjecajem na način da te firme sklapaju ugovore i utječu da se izvrši brža isplata sredstava istim, a prave ponude na osnovu unaprijed dojavljenih specifikacija.

Odgovarajući na pitanja predstavnik KCUS-a prof. dr. Edo Hasanbegović kazao je kako je KCUS napustilo, na svoju inicijativu, 40 radnika od kojih je 32 specijalista, troje specijalizanata i pet medicinskih tehničara. Kazao je kako su primili isti broj radnika od kojih su 23 završila specijalizaciju, a šest su specijalizanti.

Kada je riječ o transplantaciji bubrega, kazali su da imaju problem s donatorima, zbog čega su urađene samo dvije transplantacije.

Za edukaciju je kazao kako se ona provodi kontinuirano, ali da se sada analizira i po potrebi šalju ljekari i medicinsko osoblje, za razliku od ranije kada je, kako je rekao, išao ko je htio i na šta je htio kao na turistička putovanja.

Prof. dr. Hasanbegović rekao je da ne štede na ishrani pacijenata, već naprotiv, imaju najbolju ishranu na nivou BiH te se uvijek izdvaja više sredstava nego što bi možda i trebalo. Na pitanje o akumuliranim sredstvima koja iznose oko 40 miliona KM, iz KCUS-a su kazali kako nisu oni nadležni za njihovo trošenje, već osnivač.

"Svi znamo da se na zavojima, lijekovima i sredstvima za dezinfekciju štedi, a da pacijenti nose sa sobom zavoje i druge stvari. Razočarana sam odgovorima", kazala je zastupnica Bilsena Šahman.

Zastupnici nisu mogli dobiti sve odgovore i poručeno im je da će ih dobiti u pismenoj formi. Zastupnica Segmendina Srna pitala je koliko je novca uloženo u kampanju KCUS-a misleći na plakate koji su bili postavljeni u KS na kojim je predstavljen uspjeh ove zdravstvene ustanove i uštede.

"Zar nije poražavajuće da je izvještaj direktorice najveće zdravstvene ustanove u BiH stao na četiri strane bez navođenja održanih stručnih sastanaka kolegija na napretku zdravstvenih usluga, uz neizbježnu mantru o naslijeđenim obavezama. Štedilo se na svemu", kazala je.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je kako su rastjerali stručnjake i da na preglede građani moraju ići privatnicima iako se mnogo novca ulaže u KCUS.

"Smanjenje kreveta, zatvaranje klinika, odlazak radnika - mi nismo smanjili vama sredstva. Prošle godine je uloženo 25 miliona KM. Uskoro će proraditi savjest o okupaciji KCUS-a kada ne bude imao ko liječiti djecu, bit će vam žao", rekao je Konaković.

Istakao je kako se zna ko može ići na edukaciju, a ko ne, kao i to kože može raditi dopunski, a ko ne, te da sve povlastice imaju samo oni koji su bliski menadžmentu. Zastupnici su iznijeli niz primjedbi na liječenje, ulaganje novca u obuku ljekara i specijalizacije i brojne druge probleme kazavši kako se životi i dijelovi tijela pacijenata spašavaju u drugim gradovima.

"Pokušat ćemo opozvati dva člana Upravnog odbora KCUS-a koji trebaju, a ne predstavljaju KS", rekao je.

Ranije su zastupnici dali saglasnost za zaključenje Ugovora o zakupu poslovnog prostora - bolnički kompleks bivše Klinike za kožno-venerične bolesti "Dr. Emest Grin", za 2019. i 2020. godinu, a u kojoj se nalazi KJU "Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba". Zastupnici su kazali kako su u nezavidnoj poziciji jer je KCUS uvećao iznos najma, ali kada ne bi dali saglasnost jedna od najosjetljivijih kategorija bi ostala bez smještaja. Istaknuto je kako zauzvrat KCUS ne ulaže u ovaj prostor i ne radi renoviranje.

Predloženo je da Vlada i Skupština KS usvoje zaključak kojim će se ZZO KS naložiti da umanje iznos tranše prema KCUS-u za povećani iznos kirije. O tome će se izjasniti na narednoj sjednici. Prof. dr. Hasanbegović kazao je kako je njemu rečeno da je cijena od 12 KM + PDV po metru kvadratnom najniža moguća koju su mogli ponuditi. Ovo je uvećanje za oko 200.000 KM.

Izvještaj o radu KCUS-a za 2018. godinu nije usvojen.