Ruševan objekat
27

Zastupnici Skupštine KS dali saglasnost za kupovinu azila za pse u Prači

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo da kupi neuknjižene nekretnine Prihvatilišta za napuštene i izgubljene životinje u Prači okončan je niz nezakonitih radnji.

Predstavnici Inicijative ODMAH prisustvovali su i obratili se na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo povodom odlučivanja o davanju saglasnosti za kupovinu "azila" Prača. O ovoj tačci dnevnog reda diskutovano je sinoć, od 23:00 do 24:00 sati.

"Iako smo obraćanjem ukazali na hronologiju nezakonitosti koja je vidljiva iz materijala za Skupštinu za ovu tačku dnevnog reda, poput činjenica da se ne radi o azilu, što je dokazano i nalazom vještaka građevinske struke, ali i veterinarske inspekcije BPK, da nisu urađene nikakve procjene o tome koliko će dodatno koštati da se ovi objekti dovedu u stanje koje je zakonito, iako su zastupnici Halilović i Pinđo ukazali na, u najmanju ruku netransparentnost i nesvrsishodnost ovakve kupovine, zastupnici stranaka SDA i SBB su jednoglasno glasali da se plac Prača sa djelimičnom upotrebnom dozvolom, u ruševnom stanju, sa neuknjiženim nekretninama, kupi od kompanije koja je višestruki dužnik poreznih obaveza, vode ali i prekršajno kažnjavana od strane inspekcije BPK upravo zbog kršenja odredbi Ugovora o iznajmljivanju ovog placa sa Vladom Kantona Sarajevo", stoji u saopćenju Inicijative ODMAH.

Navode da je porazno da su se u završnom činu niza nelegalnih radnji, predlagači koristili populističkom retorikom u argumentaciji, a premijer iznošenjem analiza čiji su rezultati opovrgnuti od državnog inspektora za životinje, kao i verbalnim napadom i optužbama na "ove iz nevladinog sektora" koji "prijete njemu i njegovoj porodici".

"Inicijativa ODMAH isključivo i jedino zahtijeva zakonito postupanje, zašto to premijeru smeta, nije nam poznato. S obzirom na to da su tokom diskusije više puta pominjane krivične prijave vezane za nastanak poslovnih odnosa u kojima je Kanton sa kompanijom Murai, očekujemo željno od Tužilaštva odluku i nadamo se, optužnicu. Do tada, građane Kantona će 2 200 000 u ovoj i idućoj godini koštati jedan plac u drugom Kantonu", navodi se u saopćenju.

Ističu da naročito zabrinjava činjenica da je "za" glasala i profesorica sa Veterinarskog fakulteta Filipović, koja je od početka upućena u problematiku, svjesna da ovakvo rješenje ne može biti trajno i zakonito i da Vlada nije iskazala namjeru da se sistemski bavi rješavanjem ovog problema.