Tematska sjednica
5

Zastupnici SDP-a predložili deset zaključaka u vezi sa Zavodom Pazarić

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Klub zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH predložio je da se federalni parlamentarci na današnjoj tematskoj sjednici o stanju u Zavodu Pazarić izjasne o deset zaključaka.

SDP je predložio da nadležna ministarstva koja vrše nadzor nad stručnim radom i nadzor nad zakonitošću rada zavoda (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, svako u okviru svoje nadležnosti) preispitaju provedbu Strategije deinstitunacionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u FBiH (2014.-2020.) i akcionog plana za njenu provedbu.

Zatim, nadležni moraju odmah provesti preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH iz Specijalnog izvještaja o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama u BiH iz 2018. godine.

Također, predloženi su i sljedeći zaključci:

  • Hitno donijeti mjere za usvajanje zakonodavstva kojim će se urediti pitanje kategorizacije i funkcionisanje ustanova, nadzora nad zakonitošću rada, nadzora nad stručnim radom i inspekcijskog nadzora.

  • Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži od Vlade FBiH da donese odluku o redovnom finansiranju ustanova socijalne zaštite u iznosu od 1% od prosječne ostvarene plate u Federaciji BiH na dnevnoj osnovi po korisniku, za sve korisnike koji se nalaze na smještaju u ustanovama kojima je Federacija BiH osnivač.

  • Nalaže se resornom Ministarstvu rada i socijalne politike da redovno, jednom godišnje, usklađuje postojeću cijenu smještaja u navedenim ustanovama u skladu s indeksom rasta troškova života u Federaciji BiH.

  • Nalaže se Vladi FBiH da Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih budžetom Federacije BiH putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u okviru kapitalnih transfera neprofitnim organizacijama/ustanovama za zbrinjavanje na nivou Federacije BiH, definiše na način da ustanove dobiju sredstva koja mogu pokriti neophodne i odobrene projekte u potpunosti.

  • Zastupnički dom PFBiH poziva Vladu FBiH da izmjenom propisa osigura da u nadzornim i upravnim tijelima javnih institucija koje pružaju usluge kolektivnog zbrinjavanja invalidnih osoba, najmanje jedan član bude iz reda roditelja korisnika usluga takvih institucija.

  • Parlament Federacije BiH nalaže Vladi Federacije BiH da putem nadležnih ministarstava izvrši redovan stručni nadzor te da osigura donošenje potrebnih instrukcija, uputstava i procedura na bazi savremenih standarda koji će se jednako primjenjivati u svim ustanovama socijalnog zbrinjavanja kojima je Federacija osnivač.

  • Zastupnički dom PFBiH poziva delegate u Domu naroda PFBiH da na prvoj narednoj sjednici usvoje tekst Nacrta izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, kojim se uvodi kategorija "Roditelj njegovatelj". Ovaj nacrt zakona usvojen je na Zastupničkom domu Parlamentna FBiH u februaru 2019.

  • Zastupnički dom PFBiH poziva Vladu FBiH da se izjasni o inicijativu za povećanje ličnih invalidnina neratnih invalida (invalidnina, dodatak za tuđu njegu i pomoć, ortopedski dodatak) koja je delegirana na sjednici u septembru ove godine.