{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici SBB-a u Parlamentu BiH podržali izbor Krišto i Radmanovića, glasali protiv Zvizdića

7.12.2018. u 12:37
171
103
Zastupnici SBB-a u Parlamentu BiH podržali izbor Krišto i Radmanovića, glasali protiv Zvizdića
171
Zastupnici SBB-a u Parlamentu BiH podržali izbor Krišto i Radmanovića, glasali protiv Zvizdića
Foto: H. M./Klix.ba
Rezultati glasanja na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na kojoj su izabrani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg državnog organa zakonodavne vlasti pokazuju svu realnosti bh. politike.
Većinom glasova državnih parlamentaraca za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrana je Borjana Krišto (HDZ), a za njene zamjenike Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Za izbor Borjane Krišto glasalo je 26 od 41 prisutnog zastupnika dok je osam bilo protiv, a sedam suzdržanih. Njen izbor na mjesto predsjedavajuće nisu podržali Mira Pekić i Branislav Borenović iz PDP-a, Dragan Mektić iz SDS-a, Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš iz DF-a, Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke.

Prilikom glasanja suzdržani su bili Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Enver Bijedić iz SDP-a te Jasmin Emrić iz A-SDA. U sali prilikom glasanja nije bio zastupnik SDS-a Mirko Šarović.

Pored SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije izbor Borjane Krišto podržala su oba zastupnika SBB-a Damir Arnaut i Edita Đapo, ali i zastupnik PDA Mirsad Kukić.

Skoro identična situacija bila je i prilikom glasanja o izboru Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH s tim što Zvizdićev izbor nisu podržali zastupnici SBB-a i PDA, ali ni zastupnici SDP-a i Nezavisnog bloka.

Za imenovanje Zvizdića glasali su svi zastupnici SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a i SP-a, dok su protiv bili zastupnici SDP-a, Nezavisnog bloka, PDP-a, DF-a, Naše stranke, A-SDA i PDA. Suzdržane su bile jedino Zvizdićeve kolege iz Vijeća ministara BiH Dragan Mektić i Mirko Šarović.

Zvizdić je za prvog zamjenika predsjedavajuće izabran sa 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana, odnosno sa 13 glasova iz FBiH i deset glasova iz RS-a.

SDP je za prvog zamjenika predsjedavajuće predložio Nermina Nikšića koji na kraju nije uspio dobiti povjerenje državnih parlamentaraca. Za njegov izbor glasalo je 15 zastupnika, protiv je bilo 21, a četvero je bilo suzdržano.

Protiv imenovanja Nikšića glasali su zastupnici SDA, HDZ-a i SNSD-a, dok su za imenovanja glasali SDP, Nezavisni blok, PDP, DF, Naša stranka i A-SDA.

Zastupnici Dragan Mektić i Mirko Šarović iz SDS-a bili su suzdržani prilikom glasanja o izboru Nikšića isto kao i zastupnici DNS-a i SP-a Nenad Nešić i Jakov Galić, dok u sali za vrijeme glasanja nisu bili prisutni Branislav Borenović (PDP) i Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka).

Za izbor Nebojše Radmanovića iz SNSD-a za drugog zamjenika predsjedavajuće glasala su 24 zastupnika, troje ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Radmanović je izabran glasovima zastupnika SDA, SNSD-a, HDZ-a, DNS-a, SP-a i SBB-a.

Za razliku od glasanja prilikom izbora Borjane Krišto, a za koju su glasala oba zastupnika SBB-a, Radmanovićev izbor podržala je samo Edita Đapo dok je Damir Arnaut bio protiv.

Također, protiv izbora Radmanovića glasali su i zastupnici iz političkih stranaka SDP, PDP, SDS, DF i Naša stranka. Suzdržani su bili Nada Mladina iz SDP-a, Aida Baručija iz Nezavisnog bloka i Jasmin Emrić iz A-SDA, dok na sjednici nije prilikom glasanja nisu bili prisutni Mirsad Kukić (PDA) i Branislav Borenović (PDP).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: