Žestoke kritike
20

Zastupnici: Račune za povećanje cijena goriva polažemo građanima, a ne strankama

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH održava se hitna sjednica o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Zastupnik SDA Salko Sokolović je tokom rasprave kazao da ne vidi uopće smisao postojanja Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da je parlamentarcima onemogućeno izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda.

Parlamentarci su u svojim izlaganjima isticali da je Vijeće ministara BiH moralo razmišljati o građanima BiH koji će direktno biti pogođeni povećanjem cijena goriva.

Kako kaže Sokolović, on jeste bio na listi SDA, ali je dobio povjerenje građana BiH, zbog čega prije svega svojim biračima polaže račune. On je kazao da neće glasati za hitnu proceduru.

"Moj bunt je zbog toga što ne može raspravljati o datoj materiji. Moramo vidjeti šta možemo popraviti. Nije Vijeće ministara BiH najpametnije da prihvata kredit. I mene su lobirali. U mojoj političkoj stranci nema demokratije, a nema ni u parlamentarnim klupama", rekao je Sokolović.

Na sjednici se obratio i zastupnik SDA Sadik Ahmetović koji je upozorio da se sve važne odluke donose u hitnoj proceduri. Istakao je da ako već težimo EU onda treba da poštujemo demokratske principe u BiH.

"Većina onih koje predstavljam se bave poljoprivredom i dolaze u gradove makadamskim putem. Ja nisam protiv puta, ali jesam za to da se zakoni donose u redovnoj proceduri", rekao je Ahmetović koji je dodao da BiH nema "ministra makadama".

Zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić kazao je da se od augusta prošle godine bezuspješno diskutuje o povećanju akciza na naftu. Parlamentarce je pozvao da shvate ozbiljnost situacije i rekao da je neodgovorno ne podržati infrastrukturne projekte.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da su zakoni u identičnom tekstu već bili u parlamentarnoj proceduri i da su odbijeni. Istakla je da ne zna kako će političke stranke koje podrže zakone objasniti građanima kako su prije bile protiv, a danas za. Takve je nazvala "akciznim patriotama". Ona je kazala da je ostala iznenađena nedavnom izjavom premijerke RS-a Željke Cvijanović koja je rekla da će izračunati koliko će se povećanje akciza prelomiti preko poljoprivrednika.

Istakla je da je SDS za evropski put, ali ne preko grbače građana BiH. Podsjetila je da je evropski put i borba protiv korupcije, predlažući da se ispita imovina političara.

Na sjednici se obratio i zastupnik DF-a Željko Komšić koji je tražio da se Vijeće ministara BiH izjasni o tome zbog čega je zakon stavljen u hitnu proceduru. Pročitao je da u obrazloženju Vijeća ministara BiH stoji da je uvjet aranžmana s MMF-om razlog hitne procedure, pitajući da li MMF vrši pritisak na Vijeće ministara BiH.