Sjednica Skupštine
8

Zastupnici pitali za Katicinu plaću: Da li ministar ima veća primanja od premijera KS i FBiH

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini KS u okviru zastupničkih pitanja tražili su od Vlade KS da im dostavi informaciju o tome da li ministar unutrašnjih poslova KS ima plaću u iznosu od 4.000 KM. Također, zatražen je i odgovor o broju revizora uposlenih u GRAS-u.

Zastupnica iz Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Bišćević-Tokić tražila je od Vlade Kantona Sarajevo da joj odgovori na pitanje da li ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica prima plaću u iznosu od 4.000 KM zajedno s dodacima.

"Da li je tačna informacija da ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ima dodatak na plaću od 30 posto kao što imaju službenici s posebnim ovlastima, znamo da on to nije, te s tim dodatkom mjesečno prima plaću veću od 4.000 KM", pitala je Bišćević-Tokić.

Ona je tražila i da joj se odgovori ko je odobrio takvu isplatu primanja i na osnovu kojih zakonskih regulativa s obzirom na to da Katica ima plaću veću od premijera KS Edina Forte i premijera FBiH Fadila Novalića.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Nejra Dizdarević pokrenula je inicijativu da se građanima omogući besplatan uvod u Službeni list Kantona Sarajevo, a gdje se objavljuju usvojeni akti organa vlasti u KS. Ona je rekla da bi se na ovaj način povećala transparentnost rada, navodeći kao pozitivan primjer Tuzlanski kanton.

SBB-ova zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković tražila je od direktora GRAS-a Avde Vatrića da joj odgovori koji je broj revizora u GRAS-u. Vatrić je odgovorio kako je u GRAS-u zaposleno 112 revizora koji rade u dvije smjene.