Sjednica u toku
11

Zastupnici pitaju ministricu: Vrši li i dalje neko pritisak na vas, dokle je integracija UNSA...

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo postavili su danas ministrici za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineti Bogunić brojna pitanja među kojima je i pitanje o tome da li i dalje neko vrši pritisak na nju. Kantonalni zakonodavci posebno su se interesovali za dešavanja na Univerzitetu u Sarajevu i rad rektora UNSA Rifata Škrijelja.

U dijelu sjednice predviđenom za postavljanje pitanja zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Bišćević-Tokić tražila je od ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić da joj odgovori na pitanje šta namjerava poduzeti nakon inspekcijskih rješenja kojim su poništene odluke rektora UNSA Rifata Škrijelja u vezi s Medicinskim fakultetom UNSA, odnosno naređenje da imenuje Semru Čavaljugu za dekanesu.

Bišćević-Tokić tražila je da joj se odgovori zbog čega Škrijelj nije potpisao saglasnost za imenovanje dekanese Medicinskog fakulteta UNSA, šta namjerava poduzeti u vezi s izdatim inspekcijskim rješenjima i kada će zaustaviti iživljavanje rektora nad Medicinskim fakultetom UNSA.

Ona je pitala i zbog čega rektor Rifat Škrijelj nije donio Statut i Pravilnik o radu s unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom u datom vremenskom roku, zbog čega je dva puta usvajan Statut UNSA, da li je Upravni odbor UNSA obavio konsultacije s reprezentativnim sindikatom (što je bila obaveza) te u konačnici zbog čega rektor ima pravo glasa u Senatu UNSA i koliko trenutno ima zaposlenih osoba u Rektoratu UNSA.

Zastupnik Vedran Jakupović iz Naroda pravde pitao je zbog čega se ne spominje korupcija na nivou Univerziteta u Sarajevu i da li to znači da nema korupcije na UNSA ili da jednostavno nema strategije.

Zastupnik iz SDA Mahir Dević pitao je ministricu Zinetu Bogunić dokle je došla provjera sumnjivih diploma u Kantonu Sarajevo podsjećajući da je SDA još davno tražila da se usvoji zakon o provjeri i validnosti stečenih diploma.

On je pitao i ko snosi najveću odgovornost, jer integracija UNSA nije provedena ni dvije godine nakon usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS koji je propisao da će se to uraditi mnogo ranije.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić pitao je ministricu kako je moguće da se na poziciji predsjednika Sindikata UNSA nalazi Jasmin Velagić koji je u isto vrijeme i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

"To je važno pitanje. Dekan FPN-a je nakon imenovanja dao ostavku kako ne bi došao u sukob interesa", rekao je Marić.

Marić je tražio i da mu se odgovori ko je najveća prepreka za okončanje integracije Univerziteta u Sarajevu. On je istakao da se na zvaničnoj web stranici Ministarstva obrazovanja KS i danas upotrebljava termin "retardirana djeca", što je ocijenio neprihvatljivim.

"Zar je bio problem u ministarstvu da se ovo ispravi, a ne samo da se promijeni naslov. Komisiju za izradu programa birao je bivši ministar Elvir Kazazović", kazao je Marić.

Zastupnik Amel Mekić iz Naroda i pravde pitao je ministricu kakav je plan za UNSA, odnosno da li i dalje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS ima za cilj integraciju UNSA ili se nešto promijenilo.

Za riječ se javio zastupnik SDA Aljoša Čampara koji je tražio od ministrice Bogunić da mu odgovori da li i dalje neko iz Skupštine Kantona Sarajevo i Vlade KS vrši pritisak na nju. Ovo pitanje je uslijedilo zbog toga što je Bogunić prilikom razmatranja njene ostavke na ranijoj sjednici otvoreno prozvala predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića da vrši pritisak na nju.

On je također tražio i da mu se odgovori da li je bilo negativnih posljedica koje se odnose na Autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju KS koji je usvojila vladajuća većina u KS s obzirom na to da je Ustavni sud FBiH donio mišljenje kojim je ocijenio da proces usvajanja autentičnog tumačenja nije u skladu s Ustavom FBiH i Ustavom KS.