Nakon duže pauze
3

Zastupnici Parlamenta FBiH danas o izmjenama zdravstvenog osiguranja i drugim zakonima

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH održat će danas i sutra vanrednu sjednicu, a na dnevnom redu će se, po skraćenom postupku, naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Osim toga će se pred zastupnicima, po skraćenom postupku, naći Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima.

U prvom od tih akata, kako je Vlada navela, cilj je izmjena i nastavak stimuliranja zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće.

Također će se pred zastupnicima naći Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i drugi prijedlozi zakona.

Svi navedeni akti predloženi su po skraćenom postupku, dok su u redovnoj proceduri izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, Prijedlog zakona o zaštiti na radu, Nacrt zakona o dopunama Zakona o lovstvu, kao i Nacrt zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Podsjećamo, izvršni i zakonodavni organi u Federaciji BiH već mjesecima nisu održavali redovne sjednice Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.