Očekivana smjena
17

Zastupnici o smjeni Vlade KS: Izgubljene su četiri godine, Konakovićev odlazak neće ništa promijeniti

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo je s 20 glasova za, tri protiv i 11 suzdržanih izglasala nepovjerenje Vladi KS s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu. Većina zastupnika smatra da Konakovićev odlazak neće ništa promijeniti te da je Vlada izgubila četiri godine.

Šef Kluba SDA u Skupštini KS Mirza Čelik naglasio je kako SDA i dalje ima većinu te će nastaviti raditi kao i dosad. On se osvrnuo na današnje navode kako je on kontaktirao zastupnicu Bibiju Kerlu kazavši kako nije on nju zvao, nego je ona njega pitala "ko šalje automobile".

"Nije bilo političke trgovine kada je riječ o glasovima. Delegati iz stranke SDA su sasvim jedinstveno glasali zajedno sa svojim koalicionim partnerima iz SBB-a i BPS-a", naglasio je Čelik.

On je otkrio kako će Kantonalni izvršni odbor SDA zasjedati u naredna dva dana. Na toj sjednici će odabrati novog mandatara kojeg će predložiti svojim koalicionim partnerima. Čelik je kazao kako se nada da će u narednih sedam dana već biti formirana nova Vlada KS.

Zastupnici SDA iz Skupštine KS najavili su kako će zadržati svoje ministre.

"SDA mora biti zadovoljna onim što je Konaković uradio s obzirom na to da je predstavljao projekte koje je radio u saradnji s drugim zastupnicima", dodao je Čelik.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo jer kazao da se na današnjoj sjednici Skupštine KS desilo ono što je očekivano.

"Vidjeli smo da vladajuća većina nije bila sigurna u svoje ruke pa je ušla u džepove opozicije. Vladajuća većina je rekla da će svi ministri ostati na svojim pozicijama, a mi smo protiv toga jer ima i loših ministara koji bi trebali napustiti funkcije. Ostali smo suzdržani zato što nismo htjeli učestvovati u ovoj farsi", kazao je Pindžo.

SDP je tokom glasanja također bio suzdržan.

"Za nas u SDP-u ovo nije ništa novo, riječ je o zamjeni pobunjenog pijuna novim s ciljem upravljanja finansijskim i materijalnim resursima KS. Ponovo su izgubljene četiri godine, jer oni se nisu posvađali za bolji život građana KS", kazala je Segmedina Srna-Bajramović.

I Edin Forto iz Naše stranke (suzdržan) smatra da se nakon smjene Vlade KS neće ništa značajno promijeniti, jer će većina i dalje "dijeliti fotelje i resurse kao i ranije".

"Mnogi su imali potrebu da objasne svoje glasanje, jer je Vlada pokušala preuzeti zasluge za sve što je dobro, a loše stvari prebaciti na druge. Promijenit će se samo osoba koja će se slikati ispred južne longitudinale", rekao je Forto.

Samostalni zastupnik Kemal Ademović koji je glasao protiv smjene Vlade KS istakao je kako je Konaković korektno obavljao svoj posao, ali se konstantno suočavao s problemima.

"Ti problemi su doveli do njegove smjene", prokomentarisao je Ademović.

Podsjećamo, do prijedloga smjene Vlade KS došlo je nakon što je Konaković napustio Stranku demokratske akcije, a današnjim izglasavanjem nepovjerenja premijer i svi ministri će do izbora nove vlade raditi u tehničkom mandatu.