Potreban budžet
38

Zastupnici i ministri Kantona Sarajevo saglasni: Privremeno finansiranje samo gasi požare

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik SBB-a Zvonko Marić izrazio je žaljenje što ranije nije došlo do usvajanja odluke o privremenom finansiranju u KS kazavši da je bilo bespotrebno čekati ovoliko te da svi u Skupštini KS snose odgovornost.

"Učinit ćemo sve da nadoknadimo propušteno, mada mislim da je to nemoguće. Radit ćemo sve da budemo na usluzi građanima", rekao je Marić.

Na pitanje da li prijedlog za novog premijera KS ostaje Mario Nenadić, a Ismir Jusko za ministra unutrašnjih poslova, Marić je rekao da ostaje, ali da za ostale prijedloge za ministarske pozicije ne zna, jer nije u tijelima koja odlučuju o tome.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ministar finansija KS Amel Kovačević također je izrazio je žaljenje što je potrošeno ovoliko vremena, naglasivši kako je Nacrt budžeta mogao biti usvojen na prvoj zakazanoj sjednici.

"Ovo danas je dvojka, a mogli smo imati peticu. Bilo je bespotrebno izaći iz zakonskih okvira i doći u poziciju da usvojimo prijelazno rješenje koje gasi akutne požare, ali ne rješava probleme. Privremeno finansiranje podrazumijeva da nema novih kapitalnih investicija, ulaganja i projekata. Sve je to u zastoju dok se budžet ne usvoji. Da smo ga usvojili, građani bi imali više koristi", rekao je Kovačević.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Elvedin Okerić iz Naroda i pravde kazao je kako je predsjednik ove stranke bio spriječen da dođe na današnje sjednice, ali nije otkrio iz kojeg razloga. Naglasio je kako je bitno da je usvojena odluka o privremenom finansiranju i da su se vratili u zakonske okvire.

"Bit ćemo kvalitetna i dobra opozicija, sve što bude dobro podržat ćemo, što ne bude kritikovat ćemo. Nema potrebe za uvlačenjem, idemo da radimo u korist Kantona Sarajevo", rekao je Okerić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Igor Stojanović kazao je kako se sporazum koji su dvije strane (stara i nova većina, op.a.) u Skupštini KS potpisale pokazao dobrim jer su ga svi ispoštovali i usvojili su odluku o privremenom finansiranju.

"Najvažnije je da su se SDA, DF, SBB i BOSS vratili u ustavne okvire i priznali da je njihova sjednica održana 28. decembra bila ilegalna", rekao je.

Istakao je kako smatra da je nova većina vrlo klimava s obzirom na to da je omjer 18 naprema 17, odnosno da samo jedna ruka odlučuje.

"Odlučili su zaustaviti sve projekte nakon samo godinu. Bilo bi uredu da su ovoj vladi pružili šansu do kraja mandata da pokaže šta može. SDA sa svojim partnerima stalno hoda po liniji između legalnog i ilegalnog, jer ne mogu podnijeti da jednu godinu nisu na vlasti. Šokiran sam odlukom SBB-a koji je već doživio razne neugodne stvari s njima i rekao da neće više, da se ponovo odlučio vratiti njima", kazao je.

Smatra kako je odnos između SDA i SBB-a upravo zbog toga klimav te da će u narednom periodu pokazati da se samo bore trgovinom i povećanjem cijene svojih pozicija.

"U ime SDP-a mogu obećati da ćemo uraditi sve da ovaj saziv Vlade ostane. Treba sačekati 29. januar jer ništa nije gotovo", rekao je Stojanović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Mirza Čelik kazao je da će, kada se izglasa nepovjerenje, premijer i ministri Vlade KS imati zakonski rok od sedam dana da podnesu ostavke i tada se imenuje mandatar koji će predložiti premijera i ministre.

"U roku od 12 dana bit će zakazana sjednica na kojoj će se imenovati vlada i vjerovatno izglasati prijedlog budžeta, jer odluka o privremenom finansiranju je samo lijek. Nova imena bit će saopćena 29. januara, do kada će organi stranke predložiti imena. Kadrovska komisija radi punim kapacitetom", rekao je Čelik. Naglasio je da će podržati i realizovati svaku od 300 mjera koja je dobra i započeta, a među njima su i infrastrukturni projekti izgradnje kontakt mreže prema Vogošći i tramvajske pruge prema Hrasnici.

Na pitanje zbog čega se SDA podijelila i formirala dva kluba Čelik je rekao kako se nisu podijelili, već napravili nekoliko klubova s ciljem da imaju pogodnost kolegija. Kada je riječ o krivičnim prijavama koje je najavljivao zbog trošenja budžeta, kazao je da će pričekati, ali da će utvrditi da li je bilo trošenja nenamjenskih sredstava", zaključio je.