Nakon sporazuma
45

Zastupnica u Skupštini USK Ilda Alibegović napustila Pomak: Ne mogu sarađivati sa SDA

M. N.
Nakon što su prošle sedmice SDA i Pomak potpisali sporazum o saradnji u Unsko-sanskom kantonu zastupnica Pomaka u Skupštini USK Ilda Alibegović napustila je tu stranku. Poručila je kako sa SDA ne može sarađivati jer su oni uzročnici dugogodišnjih problema koji su se nagomilali u ovom kantonu.

Alibegović je kazala kako se ideja koja je stvorila političku opciju Pomak na čelu sa Šuhretom Fazlićem pretvorila u nešto drugo.

"Riječ je o ideji kojoj je cilj bio promijeniti političku paradigmu, da se malim koracima može uraditi mnogo, bili smo entuzijasti i vizionari, mislili da ćemo promijeniti svijet na pravi način na koji se nije radilo 25 godina. Obećali smo da nećemo biti poput naših prethodnih predstavnika, već njihova sušta suprotnost, da nećemo s njima sarađivati niti im dozvoliti da budu dio vlasti. Na tom principu smo dobili povjerenje građana", kazala je Alibegović.

Istakla je kako je niko ne može uvjeriti da treba imati povjerenje u neke nove političke partnere koji su uzročnici svih dosadašnjih problema, ističući kako vjeruje da onaj ko je stvorio probleme ne može da ih riješi.

"Smatram da ovim postupkom ostajem vjerna ideji Pomaka i dosljedna prvobitnom principu. Imamo odgovornost prema gradu Bihaću, građanima i USK. Apsolutno podržavam sve projekte koji bi mogli biti od važnosti za razvoj grada i USK i podržavat ću ih i dalje. Smeta mi i ne mogu se pomiriti sa stilom kojim se prezentiraju projekti i način na koji se trebaju realizirati", kazala je.

Navodi kako se realizacija istih uvjetuje ili ucjenjuje u smislu da neće biti sprovedeni ukoliko određene stranke ne budu dio vlasti. Smatra kako nijedna politička partija nema pravo da ucjenjuje građane šaljući takvu poruku, već da su svi političari, bili pozicija ili opozicija, dužni da to rade bez uvjeta.

"Imam dojam da se šalje poruka da postoji moćna partija koja može riješiti probleme, ali ne želi ako ne bude dio vlasti. Ja s takvim partnerima ne mogu sarađivati i za mene ne postoji nikakva kombinacija u kojoj bih ostvarila koaliciju sa SDA, barem što s tiče ovog mandata na kojem su mi glasači dali povjerenje upravo zbog tog stava", poručila je Alibegović.

Podsjetimo, Pomak je formiran 15. marta prošle godine kada su se udružili načelnici nekoliko krajiških općina koji već duže vrijeme izražavaju negodovanje spram odnosa viših nivoa vlasti prema lokalnim zajednicama u ovom dijelu BiH. Tada su kazali kako zbog izostanka političke odgovornosti kantonalnog i viših nivoa vlasti ne preostaje ništa drugo osim da u narednom periodu nastupaju zajedno te da zajedničkim snagama pokušaju preuzeti odgovornost za boljitak ovog kraja Bosne i Hercegovine. Ubrzo su SDA "gurnuli" u opoziciju, ali koalicija s A-SDA nije dugo potrajala i Krajina je mjesecima bila u političkoj krizi.