Kršenje propisa
7

Zašto ZZO HNK preglede pacijentima u punom iznosu plaća u Hrvatskoj, a ne na klinikama u Mostaru?

S. Š.
(Shutterstock)
(Shutterstock)
Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici održanoj 24. februara donijelo je odluku kojom ZZO HNK snosi troškove dijagnostičke pretrage pacijentima koji su korisnici Zavoda, ali su primorani liječiti se van kantona, ali samo u djelimičnom iznosu.

ZZO HNK-a je na toj sjednici donio Odluku kojom direktno krši zaduženja koja mu je dala Skupština HNK-a i kojom pacijente s teškim malignim oboljenjima, umjesto u HNK, kako je naložila Skupština, "tjera" na liječenje izvan HNK-a ili u Hrvatsku, i to sve uz višestruko veće troškove.

Naime, iz razloga što se na preglede kao što su CT i MR u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar čeka i po nekoliko mjeseci, dok PET/CT pregleda u SKB-u uopšte nema, Skupština HNK je ZZO HNK naložila da takve preglede pacijentima plati u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova kako bi pacijenti na vrijeme dobili dijagnoze i na taj način spriječili najteže posljedice ovih teških oboljenja.

Međutim, ZZO HNK je na sjednici od 24. februara također donio "Odluku o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNK snosi za dijagnostičke pretrage PET/CT".

Tom Odlukom ZZO je predvidio kako pacijentima uopšte neće plaćati PET/CT preglede unutar HNK-a, iako u kantonu postoje klinike koje posjeduju uređaju pomoću kojih je moguće obaviti te preglede.

Dakle, ako pacijenti preglede odrade izvan HNK-a a unutar FBiH, naprimjer u Sarajevu, Zavod će im platiti dio troškova, tj. 1.565 KM za PET/CT pregled koji košta 2.700 KM, a 1.500 KM za PET/CT FDG low dose pregled koji košta 2.200, KM.

Odlukom je precizirano da će, ukoliko je za obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT osiguranoj osobi Zavoda obračunata visina troškova veća od iznosa kako je to utvrđeno, razliku troškova snosit će osigurana osoba Zavoda lično.

S druge strane, ovakvi pregledi u Hrvatskoj koštaju 3.400 KM, odnosno 2.700 KM i ako se pacijenti odluče za PET/CT preglede u susjedstvu, ZZO HNK će im snositi troškove u punom iznosu, kao i sve dodatne troškove koji se vežu za pregled.

"Osigurane osobe Zavoda se primarno upućuju u zdravstvene ustanove unutar FBiH, na obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT. Ukoliko se osigurana osoba Zavoda upućuje na obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvene ustanove izvan FBiH (Poliklinika Medikol Split ili Poliklinika Medikol Zagreb) (...) Trošak dijagnostičke pretrage, kao i usluga koje su usko vezane za obavljanje ove pretrage Zavod će snositi 100 posto po ispostavljenoj fakturi", navedeno je Odlukom.

Prethodno navedenim, jasno se vidi da ZZO HNK krši zaduženja koje je prepisala Skupština HNK jer pacijente s malignim oboljenjima doslovno tjeraju u susjednu državu na liječenje umjesto u domaće klinike koje također imaju sve uslove za adekvatne preglede.