Cijeli svijet zna
164

Zašto važne poruke iz Srebrenice ne smije zasjeniti Abazovićeva nepromišljenost

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Jedna, najblaže rečeno, nepromišljena i nekorektna izjava crnogorskog premijera Dritana Abazovića je zasjenila brojne snažne i veoma važne poruke koje su danas izrečene u Potočarima na dan kada je ukopano još 50 žrtava srebreničkog genocida.
Iako su potpuno jasne i precizne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, zasnovane na mnogobrojnim materijalnim dokazima, izjavama svjedoka, preživjelih žrtava pa i onih koji su direktno okrvavili ruke, prvi čovjek Vlade Crne Gore je danas rekao da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima već nad ljudima, nisu ga počinile vojske već politike”.

A jeste. Genocid u Srebrenici je počinjen samo nad Bošnjacima, ljudima iz jednog naroda i samo iz jednog razloga, jer su za zlotvore bili označeni kao nesrpsko stanovništvo koje treba jednostavno nestati, a tragove da su ikada postojali zakopati duboko u zemlju, a zatim njihova raskomadana tijela i odjeću prebacivati s jedne na drugu, pa treću, pa četvrtu, pa petu, i ko zna još koju, lokaciju.

No, Abazoviću nije dugo trebalo da se javno izvini i poruči da je genocid počinjen nad Bošnjacima.

Ipak, danas ne treba dozvoliti da jedna takva izjava zasjeni one mnogo snažnije i važnije, naprimjer poput izjava predstavnika Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft i nizozemske ministrice odbrane ili Žena u crnom iz Beograda.

Rosensaft je, između ostalog, poručio da se ne može dozvoliti da oni koji poriču genocid i dalje nekažnjeno šire svoje laži i da besramno pokušaju prebaciti krivicu na žrtve kao što je to prošle godine urađeno u izvještaju samozvane nezavisne komisije koju su imenovale vlasti entiteta Republika Srpska.

"Danas i sutra potpuno smo solidarni sa preživjelima i njihovim porodicama. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida koji se dogodio u Srebrenici u anale čovječanstva radi sjećanja, ali i radi upozorenja", kazao je Rosensaft.

Riječi koje, također, danas treba upamtiti su i one ministrice odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren koja je na komemoraciji u Potočarima poručila kako njena država snosi dio odgovornosti za neuspjeh međunarodne zajednice u Srebrenici 1995. godine.

"Nizozemska je također učestvovala tu sa svojim najboljim namjerama. Čak i tada naši vojnici su nastavili raditi ono što su mogli kako bi izvršili zadatak i zaštitili bespomoćne ljude. Mi patnju ne možemo ukloniti, ali ono što možemo uraditi jeste pogledati historiju pravo u oči. Samo je jedan krivac za strašan genocid, vojska bosanskih Srba. Zahvaljujući sudu u Hagu, većina odgovornih je procesuirana", poručila je ministrica.

Ipak, priznala je kako je neuspjeh međunarodne zajednice da spriječi genocid, djelimično je i neuspjeh Nizozemske te je uputila izvinjenje.

"Sjećanje na juli je povezalo zauvijek BiH i Nizozemsku. Zajedno smo prošli kroz ove najmračnije dane. Naša je moralna dužnost da uvijek moramo govoriti istinu o svemu i razotkrivati laži", naglasila je ministrica odbrane Nizozemske i dodala da će se glas istine čuti svugdje i uvijek.

Za kraj, ne smiju se zaboraviti ni hrabre aktivistice grupe Žene u crnom iz Srbije koje su danas stigle su u Memorijalni centar Potočari gdje su simbolično odale počast žrtvama, ali i poslale poruku da se genocid u Srebrenici nikada neće zaboraviti. One su jučer i u centru Beograda poslale istu poruku.

Cijeli svijet zna jednu istinu - genocid je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici izvršen je od 13. do 19. jula 1995. godine, nakon što su srpske snage 11. jula ušle u zaštićenu zonu. Tih dana u Srebrenici je ubijeno 8.372 nenaoružanih muškarca i dječaka s područja enklave Srebrenice, a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni.

Više od 50 presuda izrečeno je zločincima koji su planirali i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. U genocidu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, a zločinci iz reda srpske vojske dobili su najmanje 700 godina zatvora ne računajući i pet doživotnih kazni.

Prva osoba koja je Haškom tribunalu priznala krivicu i ujedno prvi osuđenik za ovaj zločin bio je bivši pripadnik Desetog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović, koji je osuđen u novembru 1996. na pet godina zatvora. Nakon tri i po godine zatvora, Erdemović je oslobođen, a na temelju njegovog iskaza iz august 2001. osuđen je general Radislav Krstić.

Posljednja do sada izrečena presuda za genocid u Srebrenici je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.