{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto su izostavljena imena nesrba na spomen-ploči u bolnici u Prijedoru

5.10.2015. u 17:19
343
177
Zašto su izostavljena imena nesrba na spomen-ploči u bolnici u Prijedoru
343
Zašto su izostavljena imena nesrba na spomen-ploči u bolnici u Prijedoru
Foto: Facebook
Zbog izostavljanja imena ljekara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na nedavno postavljenoj spomen-ploči u bolnici u Prijedoru reagiralo je udruženje "Mostovi za budućnost".
Nedavno je u općoj bolnici u Prijedoru postavljena spomen-ploča s imenima stradalih ljekara tokom rata. Međutim, na ploči se nalaze isključivo imena ljekara srpske nacionalnosti, dok su izostavljena imena sedam ljekara bošnjačke nacionalnosti i jednog hrvatske nacionalnosti.

"Ne ulazeći u pitanje želje radnika da imaju ploču koja će ih podsjećati na njihove nekadašnje kolege, s gnušanjem postavljamo pitanje kako je moguće da je osam njihovih nekadašnjih kolega izostavljeno samo zbog nacionalne, odnosno vjerske pripadnosti? I ne samo osam ljekara nego i drugih pripadnika medicinskog osoblja i uposlenika nesrba koje su 1992. godine ubili njihovi sugrađani. Zar je i medicina izašla iz svojih okvira pa počela na ovaj način dijeliti ljude po nekoj osnovi ili je ovo ustvari samo plod politike koja se odnosi diskriminatorski čak i prema ubijenim", navodi se u saopćenju Udruženja "Mostovi za budućnost".

Iz ovog Udruženja podsjećaju da je Prijedor upravo zbog masovne likvidacije intelektualaca, među kojima prvenstveno ljekara, 1992. godine dospio na crnu listu.

"U želji da Prijedor uistinu počne pokazivati svoju opredijeljenost za suživot, najmanje što se u ovome momentu može očekivati jeste da se ispravi ovakva skandalozna, gnusna i diskriminatorska odluka prema ubijenim da bi se i živi mogli nadati pravednijoj budućnosti nakon svih obilježja surovosti koja nas prati posljednje 23 godine. Povodom ovog problema očekujemo i reakciju bosanskohercegovačke akademske zajednice, svih političkih partija i drugih nevladinih organizacija, da iz moralnih razloga dignu svoj glas protiv diskriminatorskog djelovanja u bilo kojem dijelu naše države", istakli su iz ovog udruženja.

U vezi s ovim slučajem kontaktirali smo i Grad Prijedor, međutim, nisu željeli komentarisati uz opravdanje da je za taj slučaj zadužena prijedorska bolnica.
S obzirom na to da je i direktor bolnice službeno odsutan, nismo mogli dobiti detaljnije objašnjenje zbog čega su izostavljena imena nesrpskih ljekara sa spomen-ploče.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: