Izborni kredit?
43

Zašto su izostale kritike Stranke za BiH zbog Srebrenice i Salke Tursunovića

R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jučerašnje "proklizavanje" odbornika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Opštine Srebrenica Salke Tursunovića i svrstavanje na stranu SNSD-a, začudo, ostalo je bez kritika političkih subjekata u našoj zemlji.
Tursunovićev pristanak da postane predsjednik Skupštine Opštine nakon smijenjenog Ćamila Durakovića, protivno Klubu Bošnjaka, sličan je politički (ne i zakonski) krimen i teret stranci kao što je svom SDP-u u Srebrenici svojevremeno priredio Bego Bektić. Ipak, za razliku od SDP-a, koji je tada trpio rafalnu paljbu, posebno s desnog spektra, to je ovaj put izostalo.

Bektićeve izborne malverzacije u saradnji s tamošnjim SNSD-om možda izgledaju toksičnije, ali politička težina Tursunovićeve odluke i izostanak reakcije na nju je indikativna.

Stranka za BiH za razliku od Bektićevog SDP-a trenutno je "nesvrstana" na političkom spektru te je kao takva potencijalna udavača za sve, posebno za Stranku demokratske akcije (SDA) iz čijih redova se očekivala žestoka kritika. Očito je da se SBiH-u daje više kredita i ne želi nacionalnom paljbom oslabiti politička pozicija te eventualno narušiti potencijalni budući koalicijski kapacitet.

Lijevi politički spektar i centar jednako su tako ostali pasivni, jer i oni SBiH mogu posmatrati s istim ambicijama kao i SDA.

Stranka za BiH ogradila se od Tursunovića, a SDA-ov Ćamil Duraković njegov potez nazvao je političkim oportunizmom, kazavši kako je SNSD izabrao podobnog Bošnjaka.

Tursunović je pak svoj potez opravdao političkom nekonzistentnošću Durakovića i bošnjačke politike u Srebrebici.

"Ko je pozivao na bojkot pa odustao? Ko je rekao da neće mandate pa ih uzeo? Ko nas je koštao izbora tri ili četiri mlada čovjeka koje smo izgubili zbog 'polubojkota'? Ko Srebrenicom maše svakih pet dana kroz saopštenja i poruke? Svaku funkciju i svaki propali dogovor koji vam nije po volji izjednačite s genocidom i bijelim svetim nišanima. Nikoga više saopštenja iz Srebrenice ne interesuju, prodali smo našu važnost na tolikim propalim prilikama. Zbog čega, da ja moram ožiljke od gelera da pokažem da bih dokazivao da nisam izdajnik, da poredimo dane provedene u odbrani da bismo vidjeli herojstvo ili da cijenim da je bošnjački interes samo osiguranje nekoliko funkcija za naše. Od mene veći patriot ne može biti, jednako kao što ja ne mogu biti veći izdajnik od vas samih", kazao je on.