"Interes mjesto interesa"
45

Zašto su iz procedure povučena dva velika antikorupcijska zakona u Parlamentu FBiH?

T. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je u maju ove godine dva važna antikorupcijska zakona iz 14 prioriteta Evropske unije i to Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije.

Navršava se punih 10 godina kako u FBiH ne postoji nadležno tijelo kojem se mogu prijaviti slučajevi sukoba interesa, a da brojne institucije potpuno ignorišu postojanje zakona prilikom imenovanja ili dodjele budžetskih sredstva organizacijama i privatnim firmama koje vode javni funkcioneri.

Paradoks cijele priče je da je Vlada FBiH u prošlom mandatu, na sjednici održanoj 25.8.2022. godine, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH.

Ovaj zakon trebao je da uređuje sprečavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u vršenju javnih funkcija u FBiH, kantonima i jedinicama lokalne samouprave, obavezu podnošenja i sadržaja izvještaja o finansijskom stanju, imovini i interesima nosioca javne funkcije, osnivanje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i postupak koji ona provodi, nadzor nad provođenjem zakona, kao i druga pitanja od značaja za sprečavanje sukoba interesa nosilaca javnih funkcija.

Nažalost, do kraja mandata 2018. – 2022. Parlament FBiH nije razmatrao navedeni zakon. Nakon imenovanja nove Vlade FBiH, već na njenoj prvoj sjednici, održanoj 4.5.2023. godine, usvojen je tabelarni pregled predloženih zakona i drugih akata koje je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru u periodu od 31.3.2015. do 28.4.2023. godine, a koji do tada nisu usvojeni.

Zbog toga je, prema usvojenom zaključku premijer FBiH ovlašten da povuče iz parlamentarne procedure ove prijedloge zakona i druge akte, a federalni ministri zaduženi su da se u roku 15 dana očituju o daljem statusu ovih zakona i akata.

Među predloženim zakonima koji su povučeni iz procedure našao se i Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH.

Na ova dešavanja reagovao je Transparency International BiH (TI BiH) koji je 6.10. 2023. godine uputio zvaničnu inicijativu Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH za donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije.

Izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić poručila je za Klix.ba da nakon upućene incijative nisu dobili nikakav odgovor od zvaničnih institucija i da su više puta zahtijevali.

"Nemamo nikakvih odgovora o incijativi koju smo podnijeli, iako po zakonu o slobodi pristupa informacija imamo pravo na to", istakla je.

Također, TI BiH je uputio i ponovljenu inicijativu u kabinet premijera FBiH Nermina Nikšića jer se radi se o dva važna antikorupcijska zakona.

U međuvremenu Vlada FBiH je dio povučenih predloženih zakona vratila u parlamentarnu proceduru, a neki od njih su nakon toga i usvojeni u oba doma Parlamenta FBiH, poput Zakona o električnoj energiji u FBiH i Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH.

TI BiH je upozorio da su ovi zakoni prošli određene procedure i usaglašavanja i da će se izgubiti značajno vrijeme koje će brojni funkcioneri iskoristiti da i dalje nesmetano budu u sukobu interesa, obavljaju višestruke funkcije i dodjeljuju javni novac i poslove sopstvenim privatnim preduzećima i udruženjima.

"Neusvajanje ovih zakona kao i brojna imenovanja koje je nedavno izvršila Vlada FBiH gdje su osobe koje su direktno u sukobu interesa postavljene na značajne funkcije, suprotna su deklarativnom opredjeljenju ove Vlade za ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta. To je posebno otvoreno izraženo u slučaju imenovanja sina ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka za direktora javne ustanove, kao i kod dodjele važnih poslova porodičnoj firmi ovog ministra od strane pojedinih javnih preduzeća", naveli su tada iz TI BiH.

Sve ove navedene stvari samo dodatno otežavaju našoj zemlji ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta EU, imajući u vidu opredjeljenje nove vlasti u FBiH da ipak ispostavi i prezentuje svoj rad evropskim dužnosnicima.

Zbog toga, važni zakoni poput ova dva antikorupcijska zakona, koja će značajno pomoći u regulisanju ovih pitanja, nemaju više čak ni pravo biti u "kancelarijskim ladicama", dok čekaju svoju očekivanu zakonsku provedbu.