Saslušanje u I. Sarajevu
48

Zašto SIPA istražuje Suljagića, Bajrovića i Izetbegovića: Izjave iz 2022.

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prije više od godinu dana predsjednik Hrvatske Republikanske Stranke Slaven Raguž podnio je krivičnu prijavu protiv Emira Suljagića, Reufa Bajrovića i Bakira Izetbegovića zbog, kako kaže, izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Prije godinu dana Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je Raguža po osnovu njegove prijave, a nešto više od godinu dana SIPA na saslušanje poziva i prijavljene.

Tako je danas na saslušanju u SIPA-i već Emir Suljagić, a očekuje se dolazak i Bakira Izetbegovića te Reufa Bajrovića.

"Sjećate se ono kad je Bakir prebrojavao lovce, Reuf prijetio 'najbolje naoružanim narodom na svijetu', a Emir govorio o 'punim grobljima onih koji su prijetili Bosni'?", napisao je Raguž prije nego je dao izjavu u SIPA-i prošle godine.

Podsjetimo, Izetbegovićeva izjava o tzv. prebrojavanju je u ljeto 2022. godine izazvala brojne komentare. U kontekstu izazova u regiji i državi Izetbegović je prije skoro dvije godine kazao da u slučaju najgorih scenarija država mora biti spremna.

"Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali evo samo da znate", kazao je, a zatim nastavio govoriti o drugim temama poput snage dijaspore i njihovom potencijalu na izborima.

Iste godine Reuf Bajrović je na Twitteru napisao post u kontekstu nametanja izbornog zakona, te je u tom kontekstu govorio o aparthejdu te "o stanovništvu koje je među najbolje naoružanim na svijetu". To je također izazvalo reakcije, posebno u hrvatskom političkom korpusu, odakle je i došla krivična prijava.

Sve to se dešava u jeku velikih političkih tenzija kada se govorilo o nametanju izbornog zakona koje je pripremao visoki predstavnik Christian Schmidt. Također, to je period ulaska u predizbornu kampanju za opće izbore.