Dolić traži odgovor
0

Zašto se odgađa izvršenje kazne zatvora za Hamdiju Abdića Tigra

FENA
Zastupnik DNZBiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Rifat Dolić uputio je zastupničko pitanje ministru pravde BiH Bariši Čolaku čime se rukovodio Kantonalni sud u Bihaću kada je u tri navrata poništio rješenja Općinskog suda u Bihaću i nakon već jedne prethodne odgode još u dva izvršio odgodu izvršenja kazne zatvora za osuđenog Hamdiju Abdića Tigra.

Hamdija Abdić je, navodi Dolić, 19. novembra 2007. primio uputni akt Suda u Bihaću za izdržavanje kazne zatvora od dvije godine, ali se on do danas nalazi na slobodi zahvaljujući samo svojim jatacima u Kantonalnom sudu u Bihaću.

Dolić pita šta su pravosuđe i nadležne institucije BiH poduzeli naspram činjenice da se osuđeni za ista krivična djela Emin Pivić, također iz Bihaća, već više od godinu dana ne javlja na izdržavanje kazne zatvora, već je navodno u bijegu, iako je javna tajna da je policiji i sudovima u Bihaću poznata adresa njegovog boravka.

Hamdija Abdić i Emin Pivić su pravomoćno osuđeni na kazne zatvora od dvije i dvije i po godine nakon dugogodišnje pravosudne sapunice za krivična djela nasilništva, reketiranja, nanošenja teških tjelesnih ozljeda i protiv ličnosti, a presude o izrečenim kaznama postale su pravosnažne prije gotovo 14 mjeseci.

  • Do danas ovaj poznati mafijaški i nasilnički dvojac je na slobodi zahvaljujući samo činjenici što u svojim mafijaškim i kriminogenim radnjama imaju jatake u Kantonalnom sudu u Bihaću i tako sve vrijeme dokazuju da se u ovoj državi može svašta raditi, a biti zaštićen od onih koji bi u normalnoj situaciji trebali provoditi zakon i štititi ljudska i druga prava građana, navodi Dolić.

Ovo rješenje Općinskog suda u Bihaću za svakoga ko uvažava i želi vladavinu prava i pravne države najbolji je dokaz da se sa sudijama i pravosuđem koji su taoci i jataci kriminalaca i mafijaša, nikada ne može izgraditi, a kakva je to poruka drugim kriminalcima i kakva je to poruka građanima koji očekuju zaštitu od takvih, mislim da je suvišno govoriti, ocijenio je Dolić.

Ukazao je i na paradoks da se pravomoćno osuđeni Hamdija Abdić Tigar nedavno pojavljuje u emisiji Federalne televizije "Centralni zatvor", umjesto da se u to vrijeme nalazi u zatvoru u Zenici ili Bihaću, na izdržavanju kazne na koju je pravomoćno osuđen.

Dolić je istovremeno uputio prijavu i inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da sukladno važećim propisima izvrši istragu o okolnostima u kojima je u konkretnim slučajevima Kantonalni sud u Bihaću u tri navrata poništavao rješenje Općinskog suda i izvršio odgodu izdržavanja kazne zatvora za Hamdiju Abdića i da u slučaju opravdanosti poduzme zakonom predviđene mjere.