Kuda plovi bh. brod?
43

Zašto se NATO put Bosne i Hercegovine još uvijek problematizira

S. Hambo
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
S vremena na vrijeme, kao po navici, svaka dva ili tri mjeseca u našoj zemlji na površinu političkih prepirki ispliva tema - NATO put BiH. Bez obzira na potpisane dokumente i jasnu proceduru, iznova se pojavi neko ko počinje tumačiti definiciju NATO-a i status naše zemlje.
Isti scenarij se dešava i posljednjih nekoliko dana. Matrica je ista. Prvo određeni bh. političari izjave nešto o temi NATO-a, potom uslijedi nekoliko reakcija, prvo opozicije, a potom reakcija na reakcije vlasti i beskonačnog ponavljanja već nebrojeno puta rečenih fraza. Tako medijski fokus postaju izjave i mišljenja političara dok se tumače odluke donesene prije 10 godina ili šta piše na web stranici Sjevernoatlantskog vojnog saveza.

Posljednji okidač za rafalnu paljbu reakcija o NATO putu BiH bila je izjava čelnika SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da BiH neće biti članica NATO-a dok se sve strane u BiH ne usaglase.

To je bilo dovoljno prvo opoziciji u FBiH da istakne kako nema ništa od NATO puta BiH tražeći odgovor da li je javnost obmanuta.

Potom su "ulje na vatru" dolili komentari na ažurirane podatke na web stranici NATO-a o statusu BiH. Uslijedile su "analize" i komentari. Vlast u RS-u poručuje da je zaustavljen put BiH u NATO, a opozicija iz tog entiteta da je taj put prokrčen. Tako smo se ponovo vratili na priču od prije tri ili četiri mjeseca, ponavljanje fraza i tumačenja političkih izjava.

Na taj način fokus političkih okupacija zauzimaju teme koje su ispričane i na koje političari koji ih stavljaju u fokus ne mogu utjecati. A raspravljati se može samo o onome što piše u zvaničnim dokumentima, a to je trenutno Program reformi.

Zvanična stranica NATO-a kaže da je BiH u Akcionom planu za članstvo. Tu je odavno. A ka tom članstvu je potrebno da radi na reformama kroz Program reformi u pet ključnih polja.

"BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu s prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH u skladu s ustavnim nadležnostima BiH", navedeno je između ostalog u Programu reformi koje je BiH poslala u sjedište NATO-a.

Naša zemlja je prije skoro 15 godina iskazala zvaničnu želju da bude dio NATO-a. Svi koraci do toga su put naprijed. Nekada brže, a nekada sporije. Stoga je evidentno, ako sagledamo ranije odluke Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da je naša zemlja na putu NATO-a, sada na nivou saradnje i ispunjavanja određenih standarda, ali put ka NATO-u ne bi trebao biti sporan.

BiH neće biti članica NATO-a dok se ne donese nova odluka i to je bilo jasno i prije usvajanja Programa reformi, jer da li će BiH biti dio tog vojnog saveza ne zavisi samo od nas kao države, već od svih članica saveza. Zašto bi NATO u svoje okrilje primio državu koja nema jedinstven stav? Stoga je neminovno da će BiH biti punopravna članica tog vojnog saveza kada doista bude govorila jednim glasom o tom pitanju, a do tada je sve krčenje puta i pravljenje malih koraka naprijed, bez obzira na to kako to neko tumačio.

Ponovno vraćanje već ispričanih tema u vezi s NATO statusom naše zemlje može se posmatrati u domenu politikanstva. Država i državne institucije donose odluke i zakone, a izjave političara su legitiman stav koji praktično ništa ne mora značiti.