Završni čin
37

Zašto sada svi, osim HDZ-a prizivaju trajno rješenje i kako izgleda bitka za većinu u Parlamentu FBiH

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Politička bitka za vladu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ušla je u završnu fazu. Ili će se dogoditi čudo na relaciji SDA/DF - Osmorka/HDZ ili će presjeći visoki predstavnik Christian Schmidt novom odlukom, koju je direktno najavio.

Taj završni čin bi se mogao odigrati krajem aprila ili do polovine maja. Sam proces je na neki način ubrzao Schmidt prošlosedmičnom najavom i posljednjim upozorenjem političkim liderima da se dogovore jer u suprotnom neće tolerisati blokade.

Tu dolazimo do zanimljivog momenta. Sama najava reagovanja pokazuje da Schmidt zaista neće čekati još dugo da ne bude formirana vlada FBiH. A centralno pitanje koje se nameće je da li će donijeti privremenu ili trajnu odluku. Ukratko, privremenu odluku priziva najviše HDZ, jer se plaše svakog dugoročnog rješenja koje bi ih potencijalno, u budućnosti moglo koštati učešća u vlasti.

Kada govorimo o strankama sa sjedištem u Sarajevu i drugim probosanskim strankama, nisu sve jasno artikulisale kakvo rješenje prizivaju. Iz stranaka Trojke se uglavnom moglo čuti da Schmidt treba odblokirati što je sam zakomplikovao, ali bez posebnog naglašavanja konkretnog rješenja.

Nešto konkretniji i otvoreniji su bili u NES-u i SBiH-u, koji su pozivali na deblokadu, ali su jasno istakli da neće biti dio vlasti ako Schmidt bude nametao privremeno rješenje.

S druge strane SDA i DF su isticali da bi samo trajno rješenje bilo prihvatljivo.

I tu dolazimo do postepenog obrta. Nakon Schmidtovog ultimatuma, sada se odjednom iz Trojke mogu čuti pozivi da je prihvatljivo samo trajno rješenje. To je sinoć potvrdio čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković na FTV-u.

"Visoki predstavnik je potpuno zapetljao ovu cijelu priču, retroaktivno donio odluku koja nas je potpuno blokirala. Od njega naravno očekujemo deblokadu, nikakva privremena rješenja nego popravljanje njegove prethodne odluke, a kako trajno niko ne bi mogao blokirati. Očekujem da Federalna vlada na čelu sa Nikšićem bude izabrana relativno brzo, možda već do kraja ovog mjeseca ili početkom narednog. Ponudu SDA ćemo čekati da vidimo čega su se to dosjetili", rekao je Konaković između ostalog.

Nameće se pitanje, zašto od samog početka nismo slušali pozive da Schmidt ne smije nametati privremena rješenja, već samo trajna? Da li je razlog tome što je Trojka svjesna da ukoliko bude privremeno rješenje, neće biti ni većine u Osmorci i HDZ-u za novu vlast?

Prema saznanjima Klix.ba iz redova većine parlamentarnih stranaka, trenutno se vodi velika politička borba i lobiranje za većinu. Jer uprkos Schmidtovim odlukama, kakve god bile, to sve mora biti izglasano u Parlamentu FBiH.

Trenutno sve stranke lobiraju i traže ruke. SDA pokušava obezbijediti svoju većinu, a i SDP te HDZ aktivno rade na osiguranju svoje većine. Prema našim saznanjima niko nema sigurnu većinu, a zanimljivo je da ni HDZ 1990 nije siguran u podršku Osmorci i HDZ-u, tako da traje lobiranje i kod nezavisnih zastupnika. Nezvanično HDZ 1990 ima određene zahtjeve u HNK, što HDZ-u itekako komplikuje situaciju pa stoga stranka Ilije Cvitanovića nije sigurna u podršku Osmorci i HDZ-u.

Da bi vlada bila potvrđena potrebna je većina u Predstavničkom domu, koji broji 98 zastupnika, odnosno 50 ruku.

U konačnici eventualnu, ali sve izvjesniju novu odluku Christiana Schmidta ne treba očekivati dok on ne dobije signal da je većina u Parlamentu FBiH obezbijeđena. U suprotnom bi se visoki predstavnik mogao dodatno obrukati. Kako? Taj scenarij bi se mogao dogoditi ukoliko bi naprimjer nametnuo odluku, a u Predstavničkom domu ne bi bilo većine da je potvrdi. To bi bio vrhunac zapleta koji je sam Schmidt kreirao pa ne treba imati sumnje da će visoki predstavnik ići na sigurno.