{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto RS-u smeta BiH dijaspora?

F
30.5.2007. u 11:08
0
0
Zašto RS-u smeta BiH dijaspora?
0
Zašto RS-u smeta BiH dijaspora?
Zašto RS svim silama pokušava oduzeti bh. dijaspori pravo na dvojno državljanstvo?, stoji u saopćenju za medije Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH).
U njihovom saopćenju se dalje navodi da s novom ljetnom sezonom u BiH, koja znači dolazak turista, poboljšanje ekonomije, povećan broj radnih mjesta u ugostiteljstvu i turizmu, u BiH uglavnom dolazi bh. dijaspora.

- Pitanje je ko su ti turisti koji masovno dolaze u BiH? Ne, to nisu turisti koji posjećuju Francusku, Španiju, Italiju, London, New York itd., nego su to Bosanci i Hercegovci koji smatraju BiH omiljenom i skoro jedinom destinacijom za svaki svoj godišnji odmor. To su Bosanci i Hercegovci koji unesu u BiH više od šest miliona maraka godišnje, to su Bosanci i Hercegovci koji čuvaju ekonomski mir u BiH, to su najveći i najuspješniji ambasadori BiH u svijetu, stoji u saopćenju Saveza.

Savez podsjeća da njegovi članovi ne traže ništa od BiH osim uzajamnog poštovanja i prava da i dalje budu građani BiH bez obzira gdje se nalaze i bez obzira na razloge zašto su tamo gdje su sada. RS (poslanici u Parlamentu BiH iz RS-a), tvrdi Savez, rade sve kako bi Bosancima i Hercegovcima u dijaspori oduzeli pravo na njihov identitet, pravo na dvojno državljanstvo.

SSDBiH smatra da su opstrukcije iz RS-a, u ovom bitnom procesu izmjene člana 17. Zakona o državljanstvu, vid kršenja ljudskih prava i traže od vlade BiH da ne odustane i da se, bez obzira na sve prepreke i odbijanja, ovo pitanje što skorije riješi kako bi zaustavili katastrofalni val gubitka bh. državljana u dijaspori.

BiH, upozorava Savez, ne može i ne smije dozvoliti da izgubi 25 posto svojih građana a političke igre ne smiju biti umiješane u ovo životno pitanje, jer politika ih je, stoji u saopćenju, protjerala iz domovine i ne smije se dozvoliti da budu zauvijek otjerani.

Ovo je, kako kažu, zahtjev svih Bosanaca i Hercegovaca koji pitaju: čega se to plasi RS?, saopćeno je iz SSDBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: