15 službenika
3

Zašto pripadnici SIPA-e dva mjeseca neće asistirati Graničnoj policiji BiH

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Direktor SIPA-e Perica Stanić je usmeno i pismeno obavijestio kolegu u Graničnoj policiji BiH Zorana Galića da 15 pripadnika SIPA-e tokom septembra i oktobra neće moći asistirati na istočnoj granici naše zemlje.

"Razlog zašto 15 pripadnika SIPA-e u naredna dva mjeseca neće asistirati GP-u su interne aktivnosti SIPA-e u operacijama koje oni provode na terenu, a imaju manjak službenika. Također, SIPA ima vježbe koje će održati u tom periodu pa su im i zbog toga potrebni svi ljudi", rekao je za Klix.ba Zoran Galić.

Kako nezvanično saznajemo, službenici SIPA-e učestvuju u EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor 2019" koja se održava u BiH. Sve je urađeno prema odluci Ministarstva sigurnosti BiH uz prethodni dogovor SIPA-e s Graničnom policijom BiH.

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će se održati u saradnji s vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. godine.

Na pitanje direktoru Granične policiji BiH da li sada pripadnici novoformirane Žandaremerije MUP-a Republike Srpske patroliraju granicom BiH, Galić odgovara da policajci iz entiteta RS kao i ranije samo asistiraju službenicima Granične policije BiH, kao i kolege iz drugih policijskih agencija poput MUP-ova Kantona 10, Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog.

"Oni rade pod kontrolom i nadzorom Granične policije BiH, kao i četiri kantona iz Federacije BiH s kojima imamo potpisane ugovore. Kada nam treba asistencija na terenu, mi pozovemo kolege iz drugih policijskih agencija s kojima imamo sklopljen dogovor da nam pomognu", govori Galić.

Nakon obavljanja zadataka u okviru matične agencije 15 službenika SIPA-e će ponovo biti na dispoziciji Graničnoj policiji BiH. Velike su šanse da će to biti i prije isteka dva mjeseca.