Gromoglasna tišina
124

Zašto niko od bh. političara nije reagirao na prodaju državne imovine BiH u Hrvatskoj?

S. Š. U.
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić
Nakon što je objavljeno da je susjedna Hrvatska prodala Luku Šipad u Šibeniku koja je državna imovina BiH, od političara u BiH niti riječi kojom se takvo ponašanje barem osuđuje, dok je pokretanje arbitražnog postupka očigledno misaona imenica.
Nekada Luka Šipad, vlasništvo bh. kompanije Šipad Eksport-Import prodata je turskoj korporaciji za 100 miliona KM iako je državna imovina BiH.

To praktično znači da je naš susjed stekao protupravnu imovinsku korist za jednaku količinu novca koju ove godine neće prihodovati Kanton Sarajevo zbog izmjene pondera, zbog čega su kantonalne vlasti ranije kao realan scenarij najavile i moguća zaduženja.

Za ilustraciju, taj novac je ove godine predviđen kao sredstva za nabavku opreme Oružanim snagama BiH za koje se godinama vodila politička borba.

U zaključku, 100 miliona KM nije zanemariva cifra za državu čiji su budžeti uglavnom socijalni i u kojima građani imaju plate koje ne mogu odgovoriti ni na dio inflatornih kretanja.

Bh. vlast i odnos prema Hrvatskoj

Koliko je javnosti poznato, niko od bh. političara iz nove postavke vlasti na državnom nivou nije tokom nastupnih boravaka u Hrvatskoj problematizirao pitanje državne imovine BiH čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko milijardi KM.

Tako u posjetama naših političara Hrvatskoj nismo mogli čuti ni riječi o zaštiti državne imovine svih građana naše zemlje.

Hrvatska decenijama prodaje imovinu BiH trećim licima i korporacijama i bespravno raspolaže vlasništvom naše države, a ta država je 2018. godine usvojila zakon kojim daje u zakup i koncesije nekretnine na kojima je ranije postojala zabrana raspolaganja.

Niko od političara u BiH očigledno nema za cilj zauzimanje jasnog stava kada je riječ o nacionalnim interesima jer da je suprotno, još jučer bi se pojavila informacija o tome da je susjednoj državi upućena protestna nota ili da je od Pravobranilaštva zatraženo da pokrene i arbitražne postupke nakon decenija zastupanja naše zemlje pred hrvatskim sudovima.

Ako se nova bh. vlast, barem one stranke kojima je stalo do ove države, budu bavile samo stvarima oko kojih je moguće postići dogovor, manevarski prostor takve politike izuzetno je mali budući da susjedi naše zemlje kao interes imaju prisvajanje njenih resursa.

Postavlja se pitanje kada će građani svjedočiti prvom konkretnom djelovanju nove vlasti na zaštiti interesa BiH u vezi stvari o kojima zainteresirane strane imaju dijametralno suprotna gledišta?