Dvije decenije od početka rata
38

Zašto niko nikada nije odgovarao za zločine u Bijeljini

Piše: D. Brkić
Posljednjeg dana marta 1992. godine u Bijeljini je počeo rat. Od 31. marta do 4. aprila je ubijeno oko 100 civila. Do sada, dvije decenije nakon početka rata, niko nikada nije odgovarao za počinjene zločine nad civilnim stanovništvom ovog grada.

Etničko čišćenje u Opštini Bijeljina je zaključeno u ljeto 1995. godine, kada su Bošnjaci iz Bijeljine i Janje protjerani na teritoriju pod kontrolom Armije R BiH ili u treće zemlje.

Krvavi april 1992. godine, dvadeset godina poslije, bio je tema današnje press konferencije u BKZ Preporod u Bijeljini, na kojoj je predsjednik Jusuf Trbić postavio nekoliko decidnih pitanja na čiji se odgovor čeka 20 godina.

"Šta čekaju Okružno tužilaštvo u Bijeljini i glavni tužilac Novak Kovačević? Koliko još godina i decenija treba proći da oni otkriju istinu o događajima u Bijeljini početkom aprila 1992. godine i kasnije, sve do kraja 1995. godine", postavlja javno pitanje Jusuf Trbić.

Prvih dana aprila 1992. godine u Bijeljini je, kako kaže Trbić, ubijeno oko 100 civila. Krizni štab SDS-a je objavio spisak imena 40 ubijenih civila, među kojima su žene i djeca.

"Ko je počinio zločine, ko je kriv za stradanje civila? Zar su se takozvani 'branioci Bijeljine' borili protiv žena i djece? Zašto Okružno tužilaštvo konačno ne pokuša odgovoriti na to pitanje, da ne bismo i narednih 20 godina imali dvije istine o jednom događaju?“, pita se Trbić.

Trbić navodi kako bi tužilac Novak Kovačević trebao prestati proganjati Fatu Orlović i sa saradnicima napokon odgovoriti na pitanja: zašto su, nakon navodnih borbi, nastavljena ubijanja, mučenja, pljačkanja i progoni, ko je ubijao djecu... Također, neophodno je odgovoriti na pitanje ko je srušio bijeljinske džamije i hoće li iko od političara i novinara u RS postaviti konačno ovakva pitanja, jer, kako kaže Trbić, bez odgovora na njih svi mi zajedno nećemo imati nikakvu budućnost.

Generalni sekretar Dječije ambasade Međaši, advokat Duško Tomić i Jusuf Trbić su uputili otvoreno pismo glavnom tužiocu Novaku Kovačeviću u kojem navode:

"Pošto niste htjeli da nas primite, da vam lično uručimo protest zbog neprocesuiranja zločina u Bijeljini, posebno zločina nad djecom, obraćamo vam se na ovaj način. Postavljamo pitanja na koja ste, kao glavni tužilac, obavezni bar pokušati odgovoriti. Naravno, ako imate makar minimum savjesti.

Prije tačno 20 godina je počinjen veliki zločin nad civilima u Bijeljini. Zločinci su došli iz Srbije, svi znamo ko su oni bili, i cijeli svijet je to mogao vidjeti na TV ekranima. Šta god da se dogodilo, pobijeni su nevini ljudi. Ko je to učinio, ko je ubice doveo i pod njihovu kontrolu stavio i političku i sudsku vlast, i vojsku i policiju? Koliko vam još godina treba da konačno pokušate odgovoriti na ovo pitanje, da bi se najzad saznala puna istina o tome? Ili i vi mislite da za ubijanja ljudi, čak i kada se radi o civilima, ne treba niko odgovarati, ako ubijeni nisu iz vašeg naroda?

Ko je naredio, organizovao i proveo masovno etničko čišćenje Bošnjaka Bijeljine i Janje, istjerivanja s posla, ubijanja, deportacije, odvođenja u logor i na prisilni rad, silovanja i pljačkanja, oduzimanje imovine, i to u kraju u kojem nije bilo nikakvih ratnih dejstava? Ako ne znate ništa o tome, pitajte Vojkana Đurkovića i ljude iz tadašnje vlasti.

Ko je naredio i izveo rušenje svih džamija u Bijeljini i Janji u samo dva dana u martu 1993. godine?

Ko je pobio djecu od dvije, četiri, šest, deset godina, djecu Isića, Sarajlića, Sejmenovića, Malagića, Danovića, Sajtovića, ko je ubio tolike žene i stare ljude, ko je pobio čitave porodice u njihovim kućama? Zar ni to ne zaslužuje istragu i optužnice?

Hoćete li konačno otkriti istinu o logoru Batković, zbog kojeg su u zatvor otišla samo dva čuvara, oba Bošnjaka? I hoće li komandanti logora i ostali zločinci i dalje šetati slobodno našim ulicama, pokazujući svima da su oni iznad pravde?

Hvalili ste se da ste vodili istragu protiv 480 osoba, da biste ustanovili kako većina njih nije kriva, i to ste označili svojim velikim uspjehom. Samo niste rekli da su u pitanju bili Bošnjaci, za koje ste unaprijed znali da nemaju nikakve krivice. Rad na 30 (ili više) predmeta je okončan bez podizanja optužnice. Hoćete li se konačno okrenuti zločincima koji žive među nama, da biste žrtvama otkrili istinu, a svojim sunarodnjacima skinuli s leđa teret kolektivne krivice? Mi, žrtve i svjedoci, ćemo vam pružiti u tome svu pomoć i podršku", stoji u otvorenom pismu čiji su potpisnici Duško Tomić i Jusuf Trbić.