{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto nije usvojena platforma za nastup pred UN-om?

S
21.9.2007. u 11:32
0
0
Zašto nije usvojena platforma za nastup pred UN-om?
0
Zašto nije usvojena platforma za nastup pred UN-om?
Platforma za nastup bh. delegacije na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku 27. septembra ove godine nije usvojena u Predsjedništvu BiH tako da će BiH, na ovom skupu, po prvi put nastupiti bez platforme. Nacrt nije usvojen zbog dijela koji se odnosio na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu.
Član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović glasao je protiv nacrta platforme, a predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić bio je suzdržan tako da nacrt platforme nije mogao biti usvojen.

Prema pravilima i uputama samih Ujedinjenih naroda, platforma svake zemlje treba sadržavati činjenice koje se tiču odnosa između pojedine zemlje i Ujedinjenih naroda u prethodnoj godini. S obzirom na to da je Međunarodni sud pravde organ Ujedinjenih naroda te da djeluje po Povelji UN-a, bilo je nemoguće izostaviti najvažniju i najutjecajniju činjenicu koja je obilježila odnos BiH i UN-a u ovom periodu, navodi se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Nacrt platforme sadržavao je isključivo činjenice, odnosno navode iz same presude - poput idućeg:

“Međunarodni sud pravde, sa sjedištem u Hagu, presudio je 26. februara 2007. godine da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid nad bosanskim Muslimanima te je Srbiju proglasio odgovornom po tri tačke za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Specifično, Sud je presudio da "djela počinjena u Srebrenici i koja spadaju pod član II (a) i (b) Konvencije (o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida) su počinjena sa specifičnom namjerom da dijelom unište grupu Muslimana Bosne i Hercegovine kao takvu te da su, shodno tome, ova djela genocida počinjena od strane VRS-a u i oko Srebrenice...“

S obzirom na nespornost ovih navoda te na činjenicu da su oni citirani direktno iz Presude, nadasve je začuđujuće i razočaravajuće odbijanje druga dva člana Predsjedništva da glasaju za ovu platformu, stoji dalje u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: