{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto Neumu smeta turski brod "Mehmed-paša Sokolović"?

12.6.2014. u 12:20
48
436
Zašto Neumu smeta turski brod "Mehmed-paša Sokolović"?
48
Dva broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske od 14. do 19. jula uplovit će u Neumski zaljev. Kako je sada poznato, radi se o brodovima TCG Cezayirli Gazi Hasanpasa i TCG Sokullu Mehmet Pasa (Mehmed-paša Sokolović), koji uplavljavaju u jedini bh. grad na moru radi vojne vježbe. Uplovljavanje ovih brodova izazvalo je negodovanje kod lokalnog, hrvatskog, stanovništva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Neumljani zajedno sa načelnikom te Općine Živkom Matuškom, ali i neke manje stranke sa hrvatskim predznakom, pa čak i pojedini gradonačelnici iz okolnih mjesta u Hrvatskoj, negodovali su zbog uplovljavanja turskih brodova u zaljev kod Neuma, što, navodno, šteti i Malostonskom zaljevu koji pripada Hrvatskoj.

Inače, uplovljavanje ovakvih brodova u teritorijalne vode neke zemlje smatra se činom podrške, u ovom slučaju suverenitetu i integritetu države BiH.

Načelnik Matuško je ovih dana izjavljivao da se protivi uplovljavanju ratnih, putničkih i teretnih brodova u Neumski akvarij te naveo kako Neum nije luka i da se protivi da to ikada postane.

Osim političke pozadine koja stoji, tvrde mnogi, iza protivljenja uplovljavanju turskih, a ranije i drugih brodova, postoje i drugi razlozi koji su javno i nedvosmisleno istaknuti, a to je da ovakvi brodovi predstavljaju ekološku katastrofu za ovaj dio mora i za sam grad Neum, kao i da je trenutak krajnje nepogodan, jer brodovi uplovljavaju u jeku turističke sezone.

U ovom gradu podsjećaju da je Općinsko Vijeće Neum donijelo zaključak 2010. godine u kojem kosntatuju da ne žele uplovljavanje velikih brodova u Neumski zaljev te da traže od vlasti na državnom nivou da to onemoguće.

I prije ovoga, godinama unazad, vojni brodovi su uplovljavali u Neumski zaljev. Najmanje dva puta godišnje su uplovljavali američki, ali i turski brodovi.

Primjera radi, 2006. godine turski ratni brod Turgutreis usidrio se kod Neuma, a posada je vrlo rado primala i posjetitelje na brod, gdje su se čašćavali. Ostalo je zabilježeno kako su se tom prilikom na Turgutreisu ćevapima i drugim jelima častili članovi Predsjedništva BiH Sulejman Tihić (SDA) i Ivo Miro Jović (HDZ), dok se treći član Predsjedništva "Borislav Paravac uplašio turske sile i odmetnuo u hajdučku Krajinu", naveo je tada jedan hrvatski list.

Turski ratni brodovi uplovljavali su u Neum i godinama poslije, kao i američki te su ih uvijek u tom gradu posjećivali najviši predstavnici vlasti u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: