BiH
0

Zašto napadaju kandidate Naše stranke

Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu održana konferencija za štampu Naše stranke na kojoj su Bojan Bajić, Danis Tanović i Dennis Gratz govorili o fizičkim napadima na kandidate Naše stranke i prijetnjama kandidatima i kandidatkinjama Naše stranke u pojedinim opštinama.

Povod konferenciju za štampu između ostalog bio je i fizički napad na Mladena Grahovca, kandidata Naše stranke za načelnika Prijedora. Pored toga, kandidati i kandidatkinje Naše stranke u Varešu, Travniku i Stocu suočavaju se s javnim prijetnjama da će ostati bez posla ukoliko nastave sa svojim političkim angažmanom u Našoj stranci.

Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke, istakao je da se kandidati i kandidatkinje Naše stranke suočavaju s prijetnjama i napadima upravo zbog toga „jer Naša stranka ne pristaje na postojeće odnose među političkim partijama, jer kandidati i kandidatkinje Naše stranke ljudima donose novi vid politike, koji obavezno podrazumijeva poziv na dijalog, pomirenje i saradnju, što političkim partijama na vlasti nikako ne odgovara jer narušava stanje političkog konflikta kojeg upravo one proizvode.“

Podpredsjednik stranke Danis Tanović skrenuo je pažnju na činjenicu da „Naša stranka hoće da od Bosne i Hercegovine napravi istinsko demokratsko društvo, a vladajuće političke partije im umjesto argumentima i dijalogom odgovaraju klasičnom upotrebom sile“. Tanović, između ostalog, naglašava da se kandidati i kandidatkinje Naše stranke „u predizbornoj kampanju ne koriste takvim sredstvima i ne pristaju na postojeći način političke komunikacije“, te da će Naša stranka sve učiniti kako bi osobe koje napadaju kandidate i kandidatkinje Naše stranke odgovarale za to što su učinile.

Kandidat za načelnika općine Centar i član Izvršnog odbora Naše stranke, Dennis Gratz, upozorio je na „tipologiju općina u kojima je došlo do napada, jer su upravo te sredine (Vareš, Travnik, Stolac i Prijedor) mjesta u kojima vladajuće političke stranke godinama održavaju međunacionalnu podijeljenost i šire strah među građanima i građankama, a Naša stranka sa svojom multietničnošću i politikom dijaloga se nikako ne uklapa u takve odnose“. Sve to potvrđuje, kako kaže Gratz, „da je Naša stranka u ovom trenutku, ustvari, jedina istinska opoziciona stranka u Bosni i Hercegovini.“