Građani traže odgovore
667

Zašto nam se ne kaže u kojoj flaširanoj vodi su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti?

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prije sedam dana javnost je obaviještena da je u prodaji bila i flaširana voda koja sadrži bakterije koje ne bi trebala da sadrži, ali nam nadležni nisu kazali kako se ta voda zove i ko je njen proizvođač.
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je prošle sedmice na konferenciji za novinare objavio da su analizirali 70 uzoraka flaširane vode te da su kod njih sedam pronađene bakterije koji ne bi smjele biti prisutne.

Tvrdi se da je sporna flaširana voda povučena sa tržišta, ali se ne zna tačno koja je to voda. To što nadležni još nisu obznanili taj podatak izazvao je znatan strah među građanima, jer su u bojazni za svoje zdravlje. Koje su zdravstvene posljedice po one koji su pili spornu flaširanu vodu?

Veći broj građana obratio se redakciji Klix.ba u potrazi za informacijom o tome koja je voda u pitanju. Nisu izostale ni reakcije na društvenim mrežama. Među tim reakcijama je još jedno pitanje: Zašto se uopće radila analiza ispravnosti flaširane vode ako nadležni ne žele, neće ili ne smiju saopćiti koja voda se smije piti, a koja se ne smije piti?

Javno zdravlje je jedno od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji prioritet i nadležni bi morali djelovati u skladu s njim. Dalji izostanak potrebnih podataka dodatno će podstaći sumnju javnosti da javno zdravlje nije prioritet i dodatno povećati strah među stanovništvom.

Klix.ba je 18. novembra, dan poslije objavljivanja rezultata analize flaširanih voda, entitetskom zavodu za javno zdravstvo poslao upit: u flaširanoj vodi kojih sedam proizvođača su pronađene bakterije koje ne bi smjele biti prisutne, tj. o kojim proizvodima je riječ, da li su u zdravstvenoj opasnosti oni koji su do sada pili tu vodu i kako će se postupiti prema proizvođačima u čijoj flaširanoj vodi su pronađene bakterije.

Odgovore nismo dobili do objavljivanja teksta, a objavit ćemo ako ih naknadno dobijemo.

Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) danas smo također pitali o kojoj je vodi riječ, da li je tačno da je ona povučena sa tržišta, ako jeste povučena, kada, da li su izrečene sankcije proizvođačima. Odgovora još uvijek nema.