CIK urgira
12

Zašto kasni izbor federalnih delegata iz Goražda: Biraju 10 Bošnjaka i četvero "ostalih"

Piše: E. A.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde je među kantonima koji još uvijek nisu izvršili zvaničan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH, s obzirom da konstituirajuća sjednica kantonalnog parlamenta na kojoj treba biti izvršen izbor još nikada nije okončana.

CIK BIH ovih dana je uputio urgencije kantonalnim skupštinama u FBIH da što prije izvrše izbor delegata, a prema uputstvu CIK-a ovaj kanton pored delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda dobio je mogućnost izbora delegata iz reda ostalih.

"U toku su proceduralne aktivnosti u skladu sa Izbornim zakonom i uputstvima CIK-a, međutim dosta dugo se čekala i odluka CIK-a tako da su i sami odgovorni zašto ova aktivnost nije i ranije urađena. Ono što smo do sada uradili jeste da su posredstvom stručne službe skupštine dostavljene liste delegata za izbor u Dom naroda i u fazi su davanja saglasnosti odnosno ovjere od strane CIK-a. Do sada je poslano deset listi iz bošnjačkog i po jedna lista iz reda srpskog i hrvatskog naroda. I ovaj put možemo delegirati poslanike iz reda ostalih, CIK nas je obavjestio o tome i taj postupak je u toku", kaže Aida Obuća (SDA), predsjedavajuća prošlog saziva skupštine.

Sasvim je izvjesno da će, i kada se zakaže nastavak konstituirajuće sjednice kantonalnog parlamenta, Daliborka Milović i Edim Fejzić, i zvanično biti delegati iz reda srpskog odnosno hrvatskog naroda, s obzirom da su oni i jedini kandidati, no još uvijek je nepoznanica ko bi mogao biti delegat iz reda bošnjačkog naroda.

Obuća pojašnjava kako izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je riječ o čak deset kandidata nije razlog sporog konstituisanja vlasti u ovom kantonu.

"To ne ovisi od političkih dogovora, taj postupak je bio na čekanju neovisno od političkih subjekata koji participiraju u parlamentu, dugo se čekalo i sa uputstvom CIK-a, a on je ostavio mogućnost da svaki politički subjekat delegira svoju listu", pojašnjava Obuća.

Kako stvari trenutno stoje od ukupno 25 poslanika, klub Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde broji 18 poslanika, od čega je njih devet dio aktuelne 'tijesne' većine koju predvodi SDA, dok je 9 njih u tzv. Građanskom bloku. Obuća pojašnjava da će, ukoliko primjerice dva od predloženih kandidata dobiju isti broj glasova, izbor delegata biti obavljen žrijebanjem, a isti princip bit će primjenjen i kod izbora delegata iz reda ostalih, a u aktuelnom sazivu skupštine ih je četiri.

Podsjetimo, Skupština BPK Goražde ni do danas nije osigurala izbor novog rukovodstva, a u međuvremenu su održane čak tri vanredne sjednice, na kojima se mijenjala skupštinska većina.

Trenutno je predvode SDA, LS i Stranka za BIH, te po jedan poslanik SBB-a i Goraždanske priče.