Izmišljena funkcija?
19

Zašto je tokom vlasti "šestorke" u Toplanama uspostavljena još jedna pozicija izvršnog direktora

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nadzorni odbor sarajevskog preduzeća Toplane je 12. decembra 2019. donio odluku o uspostavljanju pozicije izvršnog direktora pravnih i općih poslova. Kasnije je osoba koja je radila na ovoj poziciji razriješena iste. Zbog toga je intervenisala kantonalna inspekcija.

Do promjene funkcionalne makro sheme 12. decembra prošle godine Toplane su imale dva izvršna direktora - izvršnog direktora za tehničke poslove i izvršnog direktora za finansijske opće poslove. Promjenom je uspostavljena pozicija, spomenutog, izvršnog direktora pravnih i općih poslova.

Makro shema Toplana prije izmjene (Foto: Klix.ba)
Makro shema Toplana prije izmjene (Foto: Klix.ba)

U navedenoj odluci Nadzornog odbora nisu navedeni razlozi zbog čega se uspostavlja pozicija još jednog izvršnog direktora. Zašto je donesena ova odluka pitali smo Berina Alagića koji je bio direktor Toplana kada se to desilo.

Makro shema Toplana poslije izmjene
Makro shema Toplana poslije izmjene

Alagić demantuje da je odluka donesena kada je on bio direktor i naglasio je da je to učinjeno u vrijeme njegovog prethodnika. Kako je naveo, osobu koja je bila izvršni direktor za pravne i opće poslove je zatekao na toj funkciji. Njegov prethodnik je bio Enver Zornić, a obojicu za direktora preduzeća je predložila Socijaldemokratska partija (SDP) kao tada jedna od vladajućih u Kantonu Sarajevo.

Poznavatelji situacije u Toplanama kazali su nam da je ovo radno mjesto nepotrebno jer je nadređeno tek nekolicini osoba.

Ali, za podsjetiti je da je Alagić bio direktor kada je donesena odluka 12. decembra 2019. Zornića je na direktorskoj funkciji naslijedio 18. oktobra 2019. Kao tadašnji direktor potpisnik je ugovora iz 27. januara 2020. o obavljanju poslova izvršnog direktora za pravne i opće poslove

Smjenom vlasti "šestorke" i formiranjem vlasti Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) Alagić je smijenjen sa direktorske pozicije, a za v.d. direktora imenovan je Amel Đogić na prijedlog DF-a. Poslije toga je uslijedilo razrješenje uposlenika Toplana koji je radio kao izvršni direktor pravnih i općih poslova. To se desilo 3. juna ove godine kada je Nadzorni odbor ocijenio da osoba koja je bila izvršni direktor pravnih i općih poslova nema više njihovo povjerenje. Taj dan dužnosti su razriješeni Alagić i drugi izvršni direktori.

Ovakva odluka Nadzornog odbora je proistekla iz člana 2. Konkursa za izbor i imenovanje članova Uprave Toplana koji nalaže da mandat izvršnih direktora traje četiri godine i da je vezan za mandat direktora.

Osoba razriješena dužnosti izvršnog direktora pravnih i općih poslova se žalila na navedenu odluku Nadzornog odbora i zbog toga je zahtjevala reakciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP). Nije tražila da nastavi raditi na poziciji izvršnog direktora, već na radnom mjestu koje je u skladu sa njenom stručnom spremom. Pravno uporište takvog njenog zahtjeva je Ugovor o obavljanju poslova izvršnog direktora za pravne i opće poslove iz 27. januara.

Postavlja se pitanje ko je konstruisao takav ugovor koji je omogućio izvršnom direktoru da, iako je u spomenuto preduzeće došao na mandat, ostane raditi na odgovarajućem radnom mjestu shodno njegovom obrazovanju. To bi značilo da je prekršena i odluka Vlade KS koja jedina može dati odobrenje za zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

"Izvršni direktor zasniva se radni odnos sa Preduzećem na neodređeno vrijeme. U slučaju sporazumnog raskida ugovora, isteka tekućeg mandata ili prestanka mandata, u skladu sa članom 12. ovog Ugovora, osim prestanka mandata odnosno radnog odnosa po sili zakona, Izvršnom direktoru ne prestaje radni odnos u Preduzeću i Preduzeću mu se obavezuje osigurati radno mjesto koje po složenosti i odgovornosti odgovara njegovoj stručnoj spremi", istaknuto je u članovima 2. i 14. Ugovora o obavljanju poslova izvršnog direktora za ekonomsko finansijske poslove, kao i u nalazu KUIP-a.

U nalazu KUIP-a, između ostalog, navedeno je da osoba koja je bila izvršni direktor pravnih i općih poslova nije bila uposlenik Toplana do imenovanja na funkciju izvršnog direktora. Zato joj je inspekcija predložila da eventualna prava ostvaruje pred sudom.