Donosimo odgovore
89

Zašto je Sveučilište u Mostaru jedini fakultet iz BiH čije diplome priznaju Hrvatska i Slovenija

G. Š.
Zašto Hrvatska i Slovenija ne priznaju visokoškolske diplome stečene u Bosni i Hercegovini izuzev onih sa Sveučilišta u Mostaru, pitanje je koje se uzburkalo u javnosti te okupilo i Rektorski zbor BiH, koji je pozvao nadležne da taj problem riješe. Upozoreno je da su neke stvari rađene mimo nadležnosti ministarstva.
Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine održana je 11. aprila u Banjoj Luci, a osim rektora javnih univerziteta prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti iz područja obrazovanja.

Zaključeno je kako je nužno da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH (HEA) poradi na standardima kvalitete visokog obrazovanja čime bi ubrzala put u Evropsku asocijaciju za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA).

Rektori su pozvali nadležne vlasti da usvoje kvalifikacijski okvir kao važan dokument u cijelom procesu i složili se da visokoškolske institucije moraju insistirati na kvaliteti u skladu s evropskim standardima i normama kako bi bili konkurentni u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Također su pozvali na dijalog nadležne vlasti Hrvatske i Slovenije iz područja obrazovanja da zajednički pronađu rješenje za trenutne probleme s priznavanjem diploma.

Međutim, taj problem ne postoji za Sveučilište u Mostaru, na kojem se nastava kao jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi u BiH odvija na hrvatskom jeziku.

Zašto je to tako za Klix.ba je pojasnio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić
Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić

"Sveučilište u Mostaru uspješno je prošlo institucionalnu akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH. Uložili smo dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačali svoju ulogu u evropskom prostoru visokog obrazovanja te je iz toga razloga izvršilo evropsku akreditaciju, odnosno akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske 2017. godine u čijem je procesu sudjelovalo 17 evropskih stručnjaka iz područja obrazovanja uz predstavnike AZVO-a. Nakon propisanog perioda, potrebno je provesti reakreditaciju, što smo i zatražili od Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, a postupak se očekuje početkom sljedeće godine. Također, Sveučilište u Mostaru je akreditirala i Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) budući da kao član konzorcija izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu čime je Sveučilište u Mostaru vidljivo u bazi EQAR-a, Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja koji uključuje nacionalne agencije za osiguranje kvalitete koje su članice ENQA-e", rekao rektor Sveučilišta u Mostaru za Klix.ba.

Međutim, resorni ministar Rašid Hadžović uopšte nije bio obaviješten o načinu na koji je hrvatska agencija izvršila to akreditovanje. Što znači, da je bez znanja i mimo nadležnosti Ministarstva nauke, kulture i sporta HNK, sveučilište dobilo akreditaciju.

On je još kazao i kako vjeruje da se radi o političkim razlozima i posebnim vezama između Sveučilišta u Mostaru sa Hrvatskom.

Šta je potrebno uraditi da bi bile priznate i diplome s ostalih visokoškolskih ustanova u BiH, jasno je iz Zaključaka Rektorske konferencije koje možete pogledati u galeriji fotografija.

Direktor Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Damir Ljubić smatra kako je jasno zbog čega je situacija sa diplomama stečenim u BiH komplikovana, te naglašava da je na temelju Zaključaka Rektorske konferencije vidljivo koje institucije trebaju poduzeti određene aktivnosti u cilju rješavanja postojeće problematike.

"Pitanje akreditacije samog Sveučilišta u Mostaru u nadležnosti je Sveučilišta i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini", konstatovao je Ljubić.