Izbori 2022
685

Zašto je kandidatura Nermina Šehovića za člana državnog predsjedništva izazvala reakcije

S. H.
Nermin Šehović (Screenshoot: Face)
Nermin Šehović (Screenshoot: Face)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu jučer je prijavila Nermina Šehovića kao svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Međutim, odmah po objavi te informacije pojavila su se različita tumačenja o tehničkom (nei)ispravnosti te prijave.

Nermin Šehović nije potpisao izjavu o prihvatanju kandidature, što se smatra nepotpunom dokumentacijom.

Pojedini su ovo protumačili kao promašaj Stranke za BiH, ali i najavu potencijalnog političkog skandala.

Međutim, šta je pozadina cijele priče. Krajnji rok da političke stranke prijave svoje liste za sve nivoe za predstojeće izbore istekao je jučer, 4. jula. Upravo je jučer Stranka za BiH, u posljednjem trenutku prijavila i kandidata za člana predsjedništva iako se očekivalo da će podržati Denisa Bećirovića.

Još jedan kandidat za člana predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda uzburkao je političku arenu jer je jasno da kandidatura Šehovića nekome od ranije poznatih kandidata odnosi glasove. Podsjetimo, kandidati su Denis Bećirović, Bakir Izetbegović i Mirsad Hadžikadić.

Centralna izborna komisija (CIK) po zaprimanju prijava listi pristupa provjeri i ovjeri svih kandidata. Potrebno je da komisija prekontroliše sve tražene podatke i da da rok od 48 sati onim političkim strankama i kandidatima da dostave dokumentaciju ukoliko im nešto nedostaje. Tokom sljedeće sedmice CIK bi trebao zatražiti upotpunjavanje dokumentacije.

Šta se desilo u slučaju Nermina Šehovića?

Šehović je pristao da bude kandidat i svjestan je da je njegova dokumentacija nepotpuna. A situacija je specifična jer je Šehović policijski službenik i on bi prema odredbama zakona morao podnijeti ostavku da bi bio kandidat.

Policijski službenik dat će ostavku kada se prijavi kao kandidat za izbornu javnu funkciju ili od trenutka kada je imenovan na položaj unutar bilo kojeg tijela vlasti u Bosni i Hercegovini.

To reguliše član 38 Zakona o policijskim službenicima BiH.

Dakle, kandidatura Šehovića je trenutno nepotpuna, ali je teško očekivati da Stranka za BiH ili Šehović nisu znali za to, naročito kada se zna da je Šehović doktor pravnih nauka. Najizgledniji scenarij je da su znali u šta se upuštaju, ali da računaju da će im CIK dati dovoljno vremena da upotpune dokumentaciju, odnosno da Šehović podnese ostavku na funkciju u policijskoj službi.

U međuvremenu je Šehovićeva kandidatura pokupila pažnju medija i javnosti, što u svakom slučaju njemu može ići u prilog, iako se on još uvijek ne želi oglašavati o proceduralnim pitanjima.