|

Zašto izbor novog direktora Federalnog zavoda PIO traje 17 mjeseci

Zašto izbor novog direktora Federalnog zavoda PIO traje 17 mjeseci
12
Klix.ba
12.6.2019. u 14:14
41
komentara
12

dijeljenja
Zašto izbor novog direktora Federalnog zavoda PIO traje 17 mjeseci Foto: Arhiv/Klix.ba
Izbor direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prema službenim aktima Vlade FBiH, traje već punih 17 mjeseci. U očiglednoj neodlučnosti koga da imenuje na tu atraktivnu funkciju, Vlada FBiH Zijadu Krnjiću, koji je na toj funkciji više od deset godina, pod "neobičnim" okolnostima produžava mandat.
Ovo je još jedan od primjera besmislenosti raspisivanja konkursa za pozicije u javnom sektoru koje su decenijama dio političkog plijena stranaka na vlasti. Pored činjenice da se imenovanja vrše u dogovoru koalicionih partnera, postoje primjeri gdje su institucije direktno uključene u zaobilaženje zakona i propisa kako bi kreirale situaciju da željena politička preferencija bude "najbolji" kandidat na nekom od brojnih imenovanja.

Izbor direktora Federalnog zavoda PIO je među najdužim zabilježenim u institucijama pod okriljem Vlade FBiH. Redovna procedura počela je na sjednici Vlade FBiH koja je održana 11. januara 2018. godine, kada je zaduženo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pripremi prijedloge akata potrebnih za provođenje procedure izbora kandidata za imenovanje direktora zavoda.

Postoje i druge mogućnostiMinistarstvu koje predvodi Vesko Drljača trebalo je tri i po mjeseca da pripremi tri odluke. Naime, 27. aprila 2018. godine ministar Drljača Vladi dostavlja prijedloge akata te upoznaje Vladu FBiH o tome da je mandat aktuelnog direktora Zijada Krnjića istekao 26. januara. Za vršioca dužnosti na tri mjeseca ponovo je imenovan Krnjić, a to je trebalo trajati do okončanja konkursne procedure.

Iz nekih razloga ta se procedura ponovo usporava, ali se Krnjiću mandat i dalje uredno produžava, iako Vlada FBiH ima i druge mogućnosti na raspolaganju. Prije svega, moguće je razriješiti direktora kojem je i onako istekao mandat te imenovati nekog od uposlenika, što je bio slučaj u drugim institucijama.

Tek pola godine kasnije, 19. oktobra 2018. godine, Vlada FBiH donosi odluku o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora FZ PIO, ali se ta odluka iz nepoznatih razloga, kao i godinu ranije, ne provodi. Pravni vakuum kod ovog izbora nastavlja se i narednih pet mjeseci u kojima Vlada FBiH odbija da razriješi Krnjića nastojeći ga vjerovatno isforsirati kao najozbiljnijeg kandidata za novog direktora.

Konačnu odluku o raspisivanju konkursa Vlada FBiH donosi tek 29. marta ove godine, 14 mjeseci otkako je pokrenula inicijativu za izbor direktora, a propisani rok za završetak ove procedure je dva mjeseca. Krnjić je tako trećinu mandata proveo kao vršilac dužnosti, iako nije jasno čiji je u osnovi to interes i zbog čega se procedura "rastegla" bez jasnog obrazloženja.

10 kandidata, ali bez onih iz HDZ-aPrema neslužbenim informacijama do kojih je došao naš portal, na konkurs za direktora FZ PIO prijavilo se deset kandidata, i to su uglavnom osobe bliske SDA i SBB-u. HDZ BiH nije prijavio "svoje kandidate" jer poziciju zamjenika direktora godinama obnaša Ivan Rogić, vječiti kadar najjače hrvatske političke opcije za ovu funkciju.

HDZ-ovo apstiniranje od ove "zlatne koke" dobro upućeni tumače činjenicom da osim Rogića HDZ BiH ovaj zavod kontroliše preko predsjednika upravnog odbora, Eugena Ćubele. Rogić i Ćubela kroz funkcije koje obnašaju imaju dovoljno snage i moći da zaustave i osujete svaki direktorov potez ako ne bude poštovao predviđeni dogovor stranaka na vlasti.

Zanimljiva je činjenica da za konkurs koji je raspisan prije dva i po mjeseca pristigle koverte još nisu otvorene. Očigledno je da formirana komisija još nije dobila signal ko je "najbolji" kandidat. Interesantno je da komisiju sačinjava pet članova i da su svih pet žene.

Tri članice komisije imenovao je resorni ministar Vesko Drljača (SBB), jednu ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ), a jedna je imenovana iz kabineta premijera Novalića (SDA). To je pokazatelj da, ako žele, HDZ i SBB mogu za direktora imenovati osobu prema svojim željama.

U kontekstu izbora novog ili starog direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje mnogi dovode u vezu i izjave Bakira Izetbegovića o potrebi podmlađivanja stranačkog kadra koji je postao star i trom te potrebi osvježavanja funkcija na kojima su dugo isti ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...