Otuđena država
49

Besmislenost javnih konkursa za pozicije koje su dio političkog plijena

Piše: R. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Legenda kaže da se u Bosni i Hercegovini ni čistačica u javnom sektoru nije zaposlila bez volje jedne od stranaka na vlasti. Ipak, potpuni besmisao vidi se u raspisivanju javnih konkursa za pozicije koje su decenijama dio političkog plijena i imenovanja se dogovaraju na vrhovima političkih stranaka.

Danas je tako Vlada FBiH donijela odluku da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast i time potpuno obesmislila javni konkurs koji je ranije raspisan.

Ova odluka je izglasana prije svega zahvaljujući glasovima SDA i uz podršku SBB-a, čija su dva ministra Zlatan Vujanović i Nermin Džindić glasali kao i SDA, o odgodi imenovanja.

Slično je stanje i u Federalnom zavodu za PIO/MIO te niz drugih institucija čiji konkursi čekaju u ladici neko bolje vrijeme.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle kaže da se na ovim primjerima vidi temeljni problem Bosne i Hercegovine - zarobljenost države.

"Institucije ove države su zarobljene zloupotrebom od strane etabliranih političkih stranaka. Sve uzrokuje stanje da građani nemaju povjerenje u te institucije. Ne osjećamo pravnu, ekonomsku niti bilo koju sigurnost. Pod hitno treba raditi na depolitizaciji posebno policije, insistirajući na imenovanju profesionalaca. Trebamo se izboriti da u sudovima rade sudije profesionalci, tužioci profesionalci", kazao je za Klix.ba Šehić.

On smatra da je baš zbog ovoga Bosna i Hercegovina primjer kako ne trebaju države da funkcionišu.

"Ovdje je daleko bitnija etnička i politička pripadnost od stanja i stručnosti ljudi za određene funkcije. Mnogi koji su nas prije izbora uvjeravali u suprotnom dokazali su da ta fotelja ima neku čudnu moć", dodao je.

Stanje će biti ovakvo, nastavlja Šehić, sve dok politika bude najunosnije zanimanje u zemlji.

"Čisto sumnjam da mi možemo sami napraviti preokret i tu će nam trebati pomoć određenih država. U prvom redu ne preferiram Brisel, bitniji mi je stav Njemačke i SAD-a prema budućnosti Bosne i Hercegovine. Bez njihove pomoći mi nećemo moći stvoriti pretpostavke da gradimo državu s vladavinom prava", zaključio je Vehid Šehić.