Kupovanje vremena
64

Zašto HDZ odugovlači proceduru donošenja budžeta BiH i da li želi pomjeriti izbore

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Uslijed pritisaka iz međunarodne zajednice, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) krajem prošle sedmice je obećao da će Nacrt budžeta BiH uputiti u ponedjeljak (jučer). No, on je danas uputio Nacrt okvirnog budžeta i time produžio agoniju budžetskih korisnika i institucija.

Uz Nacrt okvirnog budžeta HDZ-ov kadar Vjekoslav Bevanda je izrazio nadu da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i Nacrt budžeta BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu.

Upravo ovdje leži razlog zašto BiH još zadugo neće dobiti dugoočekivani budžet i kako HDZ koči funkcioniranje institucija BiH zbog svojih ličnih odnosno stranačkih interesa.

Naime, Bevanda je Nacrtom okvirnog budžeta samo kupio dodatno vrijeme svom šefu Draganu Čoviću (HDZ) da pokuša u narednih mjesec-dva izvojevati neku vrstu reforme Izbornog zakona koja bi zadovoljila njegove političke apetite. Do tada, BiH neće imati budžet, a Centralna izborna komisija BiH će i dalje čekati na novac za organizaciju i sprovođenje izbora.

Tako HDZ blokira cijelu državu i uslovljava novac za raspisane izbore i uskraćuje demokratsko pravo građana da biraju političke predstavnike.

I ako bi se Nacrt budžeta uskoro našao pred Vijećem ministara BiH, zasigurno da bi HDZ mogao "gurnuti" određene stavke na koje ne mogu pristati ministri iz SDA i DF-a (npr. izdvajanje još novca za kupovinu zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci), pa bi u tom slučaju HDZ-ovci optužili nekoga drugog da blokira donošenje budžeta. Sličan scenario je bio nedavno kada su HDZ i SNSD na dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH "progurali" izmjene Izbornog zakona, a zatim je SDA glasa protiv i povukla vitalni nacionalni interes. Tada su iz HDZ-a poručili da SDA blokira sve procese u zemlji.

Sada je procedura sljedeća. Ukoliko Nacrt okvirnog budžeta prođe Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije tek onda će Ministarstvo finansija i trezora krenuti s izradom budžeta u formi Nacrta. Kada bude završen Nacrt budžeta i u slučaju da svugdje dobije "zeleno svjetlo", redoslijed je sljedeći: Ministarstvo finansija šalje Nacrt budžeta na Vijeće ministara, Vijeće ministara nakon usvajanja dostavlja Predsjedništvu BiH, a zatim Predsjedništvo utvrđuje prijedlog i upućuje ga u Parlametarnu skupštinu BiH. I tu postoji opcija da Predstavnički dom usvoji Nacrt budžeta, a Dom naroda ga obori i vrati na dodatno usaglašavanje, što također zahtijeva dodatno vrijeme.

Tačno onoliko koliko HDZ-u odgovara da pokuša pomjeriti Opće izbore BiH dok ne dobije Izborni zakon po svojoj volji.