Mjesečno po 200 KM
65

Zašto građani Sarajeva "ne smiju" znati koliko su novca zaradili članovi Kriznog štaba?

D. Be.
Aida Pilav i Haris Vranić su se odrekli naknada (Foto: I. Š./Klix.ba)
Aida Pilav i Haris Vranić su se odrekli naknada (Foto: I. Š./Klix.ba)
Od proglašenja pandemije koronavirusa, u martu 2020. godine, u Kantonu Sarajevo imenovana su dva saziva Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. Redovne i vanredne sjednice su održavane na sedmičnom nivou, nekada i više puta.

Prema informacijama portala Klix.ba, mjesečna naknada članovima aktuelnog Kriznog štaba u Kantonu Sarajevo iznosi 200 KM, a predsjedniku 250 KM.

Iz Ministarstva zdravstva KS za Klix.ba je rečeno da ne raspolažu informacijom o tačnom broju sjednica ranijeg saziva Kriznog štaba "s obzirom na to da je isti sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo održavao po ad hoc principu, a posljednja sjednica održana je 5. 11. 2020. godine".

Iako smo pokušali dobiti tačnu informaciju koliko je novca iz budžeta Kantona Sarajevo uplaćeno članovima prošlog i aktuelnog Kriznog štaba, odnosno koliko je koji član zaradio učešćem na sjednicama Kriznog štaba, javnost će ostati uskraćena za taj podatak.

Naime, pravna služba Ministarstva zdravstva KS kaže da bez pismenog odobrenja svakog člana Kriznog štaba ta informacija ne može biti objavljena javno. Treba istaći da se radi o novcu koji se izdvaja iz budžetskih sredstava, dakle i ove naknade finansiraju građani, ali prema tumačenju Ministarstva zdravstva, građani "nemaju pravo znati koliko ko zarađuje vršeći javne dužnosti".

"S obzirom na činjenicu da u daljem prikupljanju informacija od ovog ministarstva tražite dokumentaciju koja sadrži povjerljive komercijalne interese treće strane (naknade članova), nismo u mogućnosti isto vam odobriti bez pismenog obavještavanja treće strane - člana Kriznog štaba i traženja saglasnosti za isto, a sve shodno članu 7. Zakona o pristupu informacijama Federacije BiH", rečeno je za Klix.ba.

Novi, odnosno aktuelni Krizni štab KS je do danas održao 40 redovnih sjednica. Prvi (bivši) sastav Kriznog štaba imenovan je 5. februara 2020. godine, a drugi (aktuelni) 4. novembra ove godine.

U medijima su se ranije pojavljivale informacije da su se neki članovi Kriznog štaba odrekli naknada, poput direktorice Zavoda za javno zdravstvo KS Aide Pilav, direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića i aktuelnog predsjednika Kriznog štaba Harisa Vranića.

Interesantno, za razliku od kantonalnog, članovi Kriznog štaba Federacije BiH nemaju naknade za rad u ovom tijelu.