Tri imena povučena
19

Zašto FBiH blokira imenovanje novog Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH?

D. Be.
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Iako je nova vlast preuzela komande i imenovala nove čelne ljude u državnim agencijama i instituacijama, još im nije pošlo za rukom da promijene članove Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH s obzirom da Federacija BiH ima problem sa odabirom buduća tri člana ovog vijeća.

Stručno vijeće je stručno, regulatorno, savjetodavno i kontrolno tijelo Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i faktički kroji politiku i rad ove važne agencije.

Mandat članova Stručnog vijeća Agencije je istekao u martu 2022. godine, a 21. februara 2023. godine Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo dopis nadležnim entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta za dostavljanje lista kandidata za članove Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH.

Ispred Ministarstva zdravstva RS-a dostavljeni su prijedlozi kandidata: Jelena Medar Petrović, Zorana Sučević i Nikola Dronjak. Odjel za zdravstvo Brčko distrikta je predložio Dauta Hadžića.

Federalno ministarstvo zdravstva je 27. marta ove godine predložilo Refeta Gojaka, Antonija Markotića i Snježanu Bodnaruk.

No, kako saznaje Klix.ba, 9. maja Federalno ministarstvo je povuklo iz procedure prijedlog svojih kandidata i novu listu nije dostavilo do danas uprkos činjenici da je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo pet urgencija, a o svemu je obaviještena i Vlada Federacije BiH.

Nedostavljanjem prijedloga kandidata Federalnog ministarstva zdravstva blokiran proces imenovanja Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a time i obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti Stručnog vijeća Agencije.

To znači da i dalje Stručnim vijećem upravljaju stari kadrovi, a to su Vedran Marčinko (predsjedavajući), Harun Avdagić, Branko Nikolić, Lazar Prodanović, Slobodan Prtilo i Admir Alagić.

Koliko je Stručno vijeće važno govore njihovi poslovi i nadležnosti:

  • utvrđivanje prijedloga politike lijekova i medicinskih sredstava u cijeloj BiH, razmatranje i usmjeravanje realizacije smjernica ovlaštenih ministarstava o politici lijekova i medicinskih sredstava, definiranje strateških ciljeva Agencije i ocjena uspješnosti Agencije u pogledu realizacije ciljeva, davanje mišljenja na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije; donošenje podzakonskih akata na temelju Zakona, utvrđivanje i usaglašavanje dobrih praksi, utvrđivanje prijedloga općih i drugih akata Agencije, odobravanje godišnjeg plana rada Agencije i finansijskog godišnjeg plana Agencije, razmatranje i usvajanje godišnjeg izvještaja o radu, poslovanju, kao i završnog računa Agencije, obavljanje nadzora nad cjelokupnim radom i poslovanjem Agencije, uključujući sadržaj, obim i kvalitet realizacije godišnjeg plana, te usaglašenost godišnjeg izvještaja sa planom poslovanja, obavljanje nadzora nad sproveđenjem Zakona i podzakonskih akata donesenih na temelju njega obavljanje i drugih poslova utvrđenih Zakonom i propisima donesenim na temelju njega: prijedlaganje donošenja, odnosno izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Podsjetit ćemo da je Vijeće ministara BiH u junu ove godine imenovalo Natašu Grubišu za direktoricu Agencije za lijekove i medicinska sredstva, dok je Sabina Bešlagić imenovana za zamjenicu direktorice.

Prije nego što će Grubiša biti imenovana za v.d. direktora, na čelu ove agencije je bio Aleksandar Zolak kao kadar PDP-a. Grubiša je imenovana na prijedlog SNSD-a.