Deklaracija ga demantuje
183

Zašto Dodik uporno ponavlja da BiH neće uvesti sankcije Rusiji, kada je to već učinila

S. Š. U.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Iako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavlja tvrditi da je on taj koji sprečava da BiH uvede snakcije Rusiji, demantuje ga sadržaj Deklaracije visokog predstvnika EU za vanjsku politiku Josepa Borella.
U deklaraciji je navedeno kako je Borell zabrinut jer određene države i dalje ne uvode restriktivne mjere Rusiji koja nastavlja da potkopava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"Zemlje kandidatkinje Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija kao i države procesa Stabilizacije i pridruživanja potencijalne članice Bosna i Hercegovina, te države EFTA-e Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropske ekonomske regije, kao i Ukrajina uskladile su se sa odlukama ovog Vijeća", navedeno je u Deklaraciji koja je objavljena na zvaničnoj stranici Evropskog vijeća.

Deklaracija je objavljena još 28. aprila kada su još dvije osobe dodane na listu lica, subjekata i organa koji podliježu sankcijama.

Zbog toga što BiH ipak stoji na strani onih država koje su odlučile osuditi rusku agresiju nad Ukrajinom, te učestvovati u sankcijama koje je EU zajedno sa partnerima nametnula Rusiji, Dodik je mogao prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Dodik je pod sankcijama koje su mu uvele SAD i Velika Britanija, što mu očigledno ne onemogućava da se sastaje sa američkim i briselskim diplomatama.

Čini se kako je jedino srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ostao dosljedan svojim stavovima da Srbija neće Rusiji uvoditi sankcije, pa se stoga ta država i ne nalazi na Borellovoj listi zemalja koje u vanjskoj politici djeluju u skladu sa odredbama EU kada je u pitanju odnos prema ruskoj agresiji.

BiH do sada se pridružila donošenju 22 odluke Vijeća Evrope kojima se nameću sankcije Rusiji.

Zbog toga ostaje nejasno koji su mogući razlozi zbog kojih Dodik i dalje insistira da BiH "ni na jednom nivou nije donijela nijednu odluku da se uvedu sankcije Rusiji" te da "predstavnici Republike Srpske to neće podržati".