Država bez stava
129

Zašto BiH nije podržala rezoluciju o Jerusalemu: Usklađeni sa Zagrebom i podijeljeni među sobom

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalna skupština UN-a donijela je jučer Nacrt rezolucije o Jerusalemu kojim se odbacuje odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela. BiH je, odlukom Predsjedništva, bila među 35 suzdržanih zemalja, zajedno s Butanom, Gvinejom, Lesotom, Ruandom, Vanuatuom i drugim. Odluka o suzdržanosti donesena je uprkos prijedlogu Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje da BiH glasa za usvajanje Nacrta rezolucije.

Za usvajanje rezolucije je bio Bakir Izetbegović, dok su Mladen Ivanić i Dragan Čović odlučili da budu suzdržani.

"Odluka Predsjedništva BiH nije izuzetak, prije je pravilo. Trenutno ne postoji konzistentna unutrašnja politika pa teoretski ne može postojati ni konzistentna vanjska politika jer je ona uvijek produkt unutrašnjih odnosa. BiH je ekstremno podijeljeno društvo, ekstremno su suprotstavljeni stavovi. Što se tiče političkih prilika, mi smo zapravo tamo gdje smo bili 1991. godine, pred rat, samo nam fali JNA na okolnim brdima da imamo istu situaciju. Sada nema tog vojnog faktora, a politička situacija je potpuno ista", kazao nam je politički analitičar Ibrahim Prohić.

Dodaje da ga je najviše iznenadilo to što Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova Bih Igor Crnadak nisu imali usklađen stav, iako dolaze iz iste stranke (PDP). Naime, Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je članovima Predsjedništva BiH stav u kojem je navelo da BiH treba podržati Rezoluciju Egipta o statusu Jerusalema zbog, između ostalog, općih stavova i principa vanjske politike BiH, stavova BiH o bliskoistočnoj krizi te imajući u vidu stavove Evropske unije i zemalja regije o spornom pitanju, kao i sveobuhvatni mirovni proces vezan za bliskoistočnu krizu.

"Ivanić je jedan od najiskusnijih i ponajboljih političara u BiH, s profesionalnog aspekta, ali u posljednjih godinu dana neke njegove izjave i odluke nisu u skladu s mojom ocjenom. Postavlja se pitanje zašto je to tako. Mislim da je on shvatio da ne može imati povjerenja u svoje partnere u Predsjedništvu BiH, jer nisu uvijek bili korektni prema njemu i on sada čuva svoju poziciju i karijeru. On pokušava izbjeći zamku koju je Milorad Dodik postavio opoziciji, a to je da ih smatra slugama Sarajeva, odnosno da ih naziva izdajnicima", smatra naš sagovornik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je tražio od Ivanića da ne podrži rezoluciju.

"Cijeneći svu delikatnost višegodišnjeg problema između Izraela i Palestine, a u svjetlu odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da diplomatsko predstavništvo SAD-a premjesti u Јerusalem, tražim od vas da kao član Predsjedništva iz Republike Srpske učinite sve da šef Misije BiH pri UN-u ne podrži rezoluciju koja će se naći pred Generalnom skupštinom, a koja bi išla u pravcu odbacivanja odluke američkog predsjednika", navodi se u Dodikovom pismu koje, pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi banjalučka Alternativna televizija.

U pismu se navodi da treba zaustaviti bilo kakve diplomatske akcije BiH koje bi mogle narušiti prijateljske odnosne između RS-a i Izraela.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 128 zemalja, među kojima su i susjedna Srbija, Crna Gora i Slovenija, dok su protiv rezolucije glasali Gvatemala, Honduras, Izrael, Mikronezija, Nauru, Palau, Togo, SAD i Maršalovi Otoci. Hrvatska je, kao i BiH, bila suzdržana.

"BiH je diplomatski talac Beograda i Zagreba. Ono što je Bakir Izetbegović rekao u Beogradu, da se odluke donose u Sarajevu, bilo je lijepo čuti, ali to nije istina. Odluke se donose izvan BiH, domaći političari donose odluke u skladu s političkom voljom i interesima Beograda i Zagreba", zaključuje Prohić.