{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaštititi novinare koji objektivno izvještavaju o Queer festivalu

F
23.9.2008. u 11:14
0
17
Zaštititi novinare koji objektivno izvještavaju o Queer festivalu
0
Zaštititi novinare koji objektivno izvještavaju o Queer festivalu
Udruženje BH novinari izražava zabrinutost zbog prijetnji upućenih jednom broju medija u Sarajevu koji su svoje slušatelje i čitatelje nepristrasno i uz puno poštivanje etičkih standarda informirali o dogadjajima u vezi s Queer Sarajevo festivalom.
Upućivanje prijetećih pisama redakcijama eFM Studentskog radija, Radio Sarajeva, BH radija 1 i magazina Dani predstavlja gnusan i veoma opasan napad na slobodu izražavanja i pravo medija da informiraju građane o aktualnim zbivanjima i događajima od interesa za bh. javnost.

Po svom sadržaju i veoma grubim i otvorenim prijetnjama ova su pisma atak i na ličnu sigurnost uposlenika u tim medijima, sigurnost članova njihovih porodica i njihove imovine.

Zaprepašteni smo činjenicom da autori pisma otvoreno prijete smrću medijskim djelatnicima koji, kako se navodi u pismu, „podržavaju najveće zlo modernog doba“ te im poručuju:

„Od ovog vremena, u kojem ste sami sebi presudili, pa u beskraj budućnosti nećete biti mirni. Ni kada izlazite na ulicu, ni u povratku kući. Neće biti sigurne ni vaše kuće ni vaši poslovni objekti. Sve će nestati u prahu i pepelu u koji ćete se i vi na kraju pretvoriti“.

Sa žaljenjem moramo konstatirati da su slanje ovih pisama, prijetnje smrću medijskim djelatnicima i manipulacija ratnom prošlošću Sarajeva direktna posljedica brojnih homofobičnih istupa u bh. javnosti u vezi s najavljenim Queer festivalom. Ako jedna doktorica može izjaviti kako je „homoseksualnost bolest koju treba liječiti“ i mirne savjesti nastavi obavljati svoje liječničke dužnosti ili ako generalni sekretar jedne političke partije izlazi u javnost s fašističkim stavovima u vezi s Queer festivalom bez posljedica po svoju političku karijeru, onda je bilo logično očekivati da će sljedeći korak „branitelja javnog morala“ biti još žešći, usmjeren ka novinarima i medijima i skriven pod plaštom „ratnih veterana Sarajeva“, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Kako se navodi u saopćenju, zbog straha za živote svojih kolega novinara i njihovih porodica, te duboko zabrinuti zbog sve češćih ataka na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i prava seksualnih i rodnih manjina na slobodno djelovanje, ova novinska asocijacija zahtijeva od nadležnih policijskih organa da hitno istraže sve okolnosti u vezi sa slanjem prijetećih pisama i utvrde ko su njihovi autori i pošiljaoci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: