Zeleni BiH
0

Zaštititi BiH od "prljavih" tehnologija

FENA
Protokolom iz Kjota, zemlje svijeta su se obavezale na smanjenje stakleničkih gasova za pet posto do 2012., a Rimskim sporazumom zemlje Evropske unije su uzele za obavezu smanjenje emisije ugljendioksida za 20 posto; dok se odgovorni političari u BiH kroz razvoj energetskog sektora ponašaju suprotno ovim sporazumima, podsjetila je danas stranka Zelenih BiH u povodu 22. aprila, Dana planete Zemlje.

Primjera radi, energetski lobi ima namjeru izgradnju novih termoelektrana Bugojno, Kongori i Stanari uz proširenje postojećih termoelektrana u Kaknju, Tuzli i Gacku. Ove elektrane bi kao pogonsko gorivo koristile ugalj koji uz ugljendioksid prilikom sagorijevanja oslobađa veliku količinu sumpordioksida, najopasnijeg elementa stvaranja kiselih kiša i efekta staklenih bašti.

U izgradnji su desetine malih hidroelektrana na bosanskim rijekama, pretvarajući nedirnutu prirodu i čistu vodu u baruštine.

"Namjera energetičara da gradi brane na Neretvi iznad Konjica jest dokaz korupcije u ovom sektoru jer najveći potencijal pitke vode u Evropi pretvorila bi u vodu treće kategorije koja nije za piće. Kao investitori se pojavljuju firme iz Republike Slovenije koja je 60 posto svoje teritorije, uključujući i rijeke, stavila pod zaštitu", kaže se u saopćenju.

Zeleni BiH su predlažili da se napravi studija potrebe za električnom energijom u BiH, pošto elektrane danas proizvode dovoljno energije, a višak od oko 50 posto se izvozi.

"Zalažemo se za veću upotrebu obnovljivih izvora u prvom redu solarne i energije vjetra. Na ovaj način ćemo zaštititi BiH da ne postane poligon prljavih tehnologija razvijenih zemalja i dati naš doprinos opstanku života na Zemlji", navodi se u saopćenju Zelenih BiH.