Zabrinjavajući podaci
33

Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije koronavirusa

B. R.
Pokrenuta kampanja za pomoć osobama s invaliditetom tokom pandemije (Ilustracija: Shutterstock)
Pokrenuta kampanja za pomoć osobama s invaliditetom tokom pandemije (Ilustracija: Shutterstock)
U Bosni i Hercegovini je počela kampanja "Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije koronavirusa". Cilj je osvijestiti građane i potkanuti ih da pomognu osobama s invaliditetom tokom pandemije.

Kako su saopćili iz Caritasa, kampanju provodi projekt SOCIETIES kojeg finansira Evropska unija.

"Projekt uključuje pet nacionalnih Caritasa u jugoistočnoj Evropi (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora) i sedam drugih partnerskih organizacija. Pored ostalog, pruža podršku organizacijama civilnog društva na polju socijalne inkluzije osoba s invaliditetom. Te osobe, koje predstavljaju ranjivu grupu, tokom pandemije posebno trebaju pomoć svojih susjeda, prijatelja, članova porodice, zdravstvenih radnika i javnih službenika", rekao je Zlatko Malić, koordinator projekta SOCIETIES za Bosnu u Hercegovinu.

U projektu SOCIETIES napravljeno je istraživanje u svih pet navedenih zemalja kako bi se sagledale posljedice koje pandemija ostavlja na udruge i organizacije osoba s invaliditetom.

Rezultati su, kako su naveli, zabrinjavajući i pokazuju da osobe s invaliditetom i njihove organizacije sad trebaju našu pomoć više nego ikad prije.

Istraživanje je pokazalo da su se osobe s invaliditetom suočile s, kako su istakli, brojnim poteškoćama tokom pandemije. Ograničenost u kretanju, otežan pristup informacijama, otežane mogućnosti za zdravstvenu njegu, zaustavljena započeta liječenja, slaba zaposlenost i gubitak radnih mjesta, povećanje rizika od siromaštva, zatvaranje ili smanjenje rada zaštitnih radionica, centara i udruga koje brinu za osobe s invaliditetom - samo su neke poteškoće.

Često im je potrebna ne samo fizička, već i psihološka pomoć i podrška, napomenuo je Malić te istakao da su date konkretne preporuke za pomoć osobama s invaliditetom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), smatra se da skoro 15 posto svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Ipak, institucije i društvo ne podržavaju dovoljno potrebe osoba s invaliditetom.

Preporuke za zaštitu osoba s invaliditetom koje je izradila Svjetska zdravstvena organizacija su dostupne na web stranici Caritasa Bosne i Hercegovine. Kampanja se realizira putem interneta, društvenih mreža te medija, a više informacija dostupno je na web stranici projekta i Facebook profilu projekta, saopćili su iz Caritasa.