Sukob interesa?
102

Zaštitarska firma u vlasništvu supruge Rame Isaka dobila unosan posao u RMU Kakanj, on kaže da nema nikakvih smetnji

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zaštitarska kompanija "Condor" iz Zenice u vlasništvu je članova porodice federalnog ministra policije Rame Isaka i od javnih ustanova dobila je još jedan unosan posao, piše Žurnal. Ramo Isak je danas govorio o ovoj temi.

Krajem avgusta "Condor" je od Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj dobio posao fizičke i tehničke zaštite vrijedan oko 610 hiljada KM, bez PDV-a.

Vlasnica firme je supruga Rame Isaka, Amela Isak, a direktor sin Rusmir Isak. Fotografije ipak pokazuju da i ministar Ramo Isak itekako učestvuje u radu kompanije Condor. Rusmir Isak bio je vijećnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća Zenica.

"Zaštitarska firma je u vlasništvu moje supruge. Te poslove iste radi već 20 godina. To su javni tenderi gdje svaka firma može da se prijavi. Kada ispunite sve uslove na javnom tender tada imate aukciju I ko bude najpovoljniji prolazi. Tako da nema nikakvih smetnji", rekao je Isak danas na press konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH koja je održana u Mostaru.

On je zatim optužio određene medije da objavljuju "naručene tekstove za male pare", ali da se on ne boji "pošto ga niko ne može zaustaviti jer je najavio rat kriminalnim grupama".

Zatim je govorio i o svojoj popularnosti.

"Moja popularnost na teritoriji BiH je sve veća i veća zahvaljujući radu i timu koji je oko mene. To je najbolji tim koji je vratio stari sjaj. Ono što oni navode to je krivično djelo, pa što ne odu u Tužilaštvo I ne podnesu krivično djelo, pa da ja podnesem prijavu za lažno prijavljivanje", dodao je Isak.

Žurnal je objavio da firma "Condor" unosne poslove od RMU Kakanj dobija odavno, a sume variraju od 70 hiljada (januar 2019.) do skoro 800 hiljada KM (novembar 2021.). U posljednjih nekoliko godina samo od RMU Kakanj dobio je ugovore višemilionske vrijednosti. Poslove dobija i od drugih javnih institucija ali ni približno iste vrijednosti kao one u RMU Kakanj.

Condor je dio grupe ponuđača koji su od Elektroprivrede, u okviru koje posluje RMU Kakanj, dobili posao zaštite i održavanja opreme vrijedan čak 8,5 miliona KM u avgustu prošle godine.

Na posljednji tender RMU Kakanj primljena je samo jedna ponuda, tek neznatno niža od planirane sume – prijavila se samo kompanija Condor.

U oktobru prošle godine zaključen je ugovor sa istom kompanijom za iste poslove vrijedan skoro 400 hiljada KM. U većini slučajeva u posljednjih nekoliko godina na tendere RMU Kakanj za poslove zaštite javljao se samo jedan ponuđač – Condor, iako u BiH djeluju brojne zaštitarske agencije.

Kao ministar unutrašnjih poslova Isak je nedavno na konferenciji Privatna zaštita-uslužna privredna djelatnost najavio pripremu novog Zakona o agencijama i unutrašnjim službama zaštite. Vrlo primjenjivo u kontekstu Condora i njegove ministarske pozicije, tokom izlaganja je poručio da “u svakoj savremenoj državi zaštitarske agencije predstavljaju produženu ruku policijskih organa”.